Naisia ei ole myöskään lehtiyhtiöiden hallituksissa. Kymmentä suurinta sanomalehteä kustantavien yhtiöiden hallituksissa on yhdeksän naista. Miehiä on 60. Esimerkiksi Aamulehdessä ja Savon Sanomissa ei ole naisia hallituksissa lainkaan, HS kirjoittaa.

HS kysyy Turun Sanomien toimitusjohtaja Keijo Ketoselta, onko sukupuolella vaikutusta päätoimittajanne valintaan?

“Ei ole.”

Kolmenkymmenen suurimman lehden vastaavina päätoimittajina ei ole yhtään naista. Voiko asialle tehdä jotain?

“En usko, että voi tehdä. Elämän kulku on tämä: miehet tekevät ja naiset saavat lapsia. Se on tässä se suurin este. Kun valitset jonkun nuoren etelän naisen tehtävään, seuraava ilmoitus on äitiysloma. Ei lehti voi tulla toimeen ilman vastaavaa päätoimittajaa.”

Ketonen kuitenkin muistuttaa, että aikakauslehdissä tilanne on täysin toinen. Naisia on runsaasti isojenkin lehtien päätoimittajina.

Savon Sanomiin valitaan päätoimittaja kesän aikana. Päätöksen tekee hallitus, mutta esityksen valmistelee lehtiyhtiön johdon ja omistajien edustajien työryhmä.

“Sukupuolella sinänsä ei ole vaikutusta, mutta olisimme erittäin mielellämme valitsemassa naista – suosimatta kumpaakaan sukupuolta”, sanoo toimitusjohtaja Erkki Summanen HS:lle.

Summasen mukaan avoimena olleeseen paikkaan haki vain yksi nainen, eikä hänen kokemuksensa ole tehtävään riittävä.

Monissa viestimissä on naisia hierarkiassa toisena tai kolmantena. Helsingin Sanomien päätoimittaja on Reetta Meriläinen ja Keskisuomalaisen varapäätoimittaja on Inkeri Pasanen. Yleisradion TV1:n ohjelmajohtaja on Riitta Pihlajamäki ja TV2:n Päivi Kärkkäinen.

Suomen suurin naisen, Mai Koivulan, päätoimittama sanomalehti on kuutena päivänä viikossa ilmestyvä Warkauden Lehti. Sillä on oman ilmoituksensa mukaan 27 000 lukijaa.