Swelcom Oy sai kaksi uutta toimilupaa kaupallisille lähes valtakunnallisille radioille. Yhtiö aloittaa rock-musiikkiin erikoistuvan sekä naisille suunnatun kanavan. Valtakunnallisena radiona jatkaa Radio Nova. Muut lähes valtakunnallisten radioiden toimiluvat saivat NRJ Finland (Energy), Metroradio Finland Oy (Groove FM, Suomi POP ja Classic radio), Pro Radio Oy, Kristillinen Media Oy (Radio Dei), Radio Satellite Finland Oy (Radio Sputnik).

Sävelradio jäi ilman lupaa ja Radio City ei uutta lupaa hakenut.

“SWelcomin tavoitteena on rakentaa televisiosta ja radiosta sekä laajakaista- ja mobiilipalveluista kokonaisuus, joka tarjoaa katsojillemme ja kuulijoillemme viihdyttäviä elämyksiä sähköisen
viestinnän eri keinoin. Jatkuvasti kehittyvät verkko- ja mobiiliteknologiat tarjoavat siihen kokonaan uusia mahdollisuuksia, sanoo SWelcomin toimitusjohtaja Tapio Kallioja.

Radio Energyn kuuluvuusalue kasvaa merkittävästi valtakunnallisen radiotoimiluvan myötä. Uusia kuuluvuusalueita ovat muun muassa Mikkeli, Nilsiä, Kokkola, Seinäjoki, Pori ja Rauma. Potentiaalinen kuulijamäärän lisäys on noin 600 000 kuuntelijaa, ja kanavan niin sanottu tekninen peitto on noin neljä miljoonaa kuuntelijaa.

“Radio Energy on jo nyt nuorten ja nuorten aikuisten suosituin kaupallinen radiokanava Suomessa. Uusien kuuluvuusalueiden myötä vahvistamme merkittävästi asemiamme mediamarkkinoilla ja pystymme tarjoamaan mainostajille erittäin kustannustehokkaan kohderyhmämedian”, toteaa NRJ Finland Oy:n toimitusjohtaja Antti Pakkala.

Valtioneuvosto myönsi valtakunnallisten ja paikallisradioiden toimiluvat 31. toukokuuta ja luvat ovat voimassa vuoden 2007 alusta vuoden 2011 loppuun.

Valtakunnalliseen tarjontaan haluttiin toimilupakierroksella saada mahdollisimman monta erityylistä radiota.

“Toimilupapäätös tuo kilpailua radiomarkkinoille ja lisää radiotarjonnan monipuolisuutta. Uskon, että näin taataan toimialalle terve kehitys”, liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen sanoo. “Hyvää on myös se, että radioiden paikallisuus korostuu”, ministeri Huovinen toteaa.

Toimiluvissa on määritelty kanavan pääasiallinen ohjelmasisältö tai kohderyhmä, kuten eduskunta edellytti lausunnossaan. Toimilupaehdoissa määrätään myös, että kanavan on lähetettävä koko kuuluvuusalueella samat ohjelmat ja mainokset.

Paikallista sisältöä korostetaan paikallisradioissa

Toimilupakierroksen tavoitteena oli edistää paikallisradiotoiminnan monipuolisuutta. Useat paikallisista radioista jatkavat.

Helsingissä aloittaa uusi nuorten asema. Kokonaan uudet kanavat ovat tulossa myös Lahteen, Joensuuhun, Kokkolaan, Ouluun sekä Rovaniemelle. Muutamat vanhat radiot muuttavat tyyliään.

Ohjelman paikallisuutta korostetaan paikallisradioiden toimilupamääräyksissä.

Taajuudet muuttuvat

Ensi vuoden alussa radiot kannattaa kaikkialla virittää uudelleen, koska kanavien taajuudet muuttuvat jonkin verran.

Suomalaiset kuuntelivat viime vuonna radiota keskimäärin 3 tuntia 17 minuuttia joka päivä. Kaupalliset ja paikalliset radiot tavoittavat päivittäin yli puolet suomalaisista.