Lain voimaantulo merkitsisi mm. sitä, että nettikeskustelussa loukatuksi tulleella henkilöllä olisi mahdollisuus hakea oikeuteitse vahingonkorvauksia esimerkiksi nettikahvilalta, jos nimetön kirjoitus on lähetetty kahvilasta, eikä sen omistaja tiedä kirjoittajan henkilöllisyyttä.

Viron suosituimman uutisportaalin ”Delfin” mukaan nimettyä lakiesitystä on arvosteltu laajasti. Suorasukaisimmin esitystä on kritisoinut Res Publika puoluetta edustava kansanedustaja Mihhail Lottmann, joka on sanonut sen olevan vaarallinen sanan- ja yksilönvapauksia rajoittavia väline.

-Yhdessäkään Euroopan maassa ei ole käytössä mitään vastaavaa. Kiinnostavaa on kuitenkin se että Venäjällä on suljettu muutamia internettiportaaljeja syistä, jotka muistuttavat oikeusministerimme Langin ajatuksenjuoksua, sanoi kansanedustaja Lottmann taannoin riigikogussa.

Myöskään Viron suojelupoliisi KaPo, ei ole kovin innostunut mahdollisista ”nettipoliisin” tehtävistä. KaPo ilmoitti oikeusministerille suoralta kädeltä, että sen tehtäviin kuuluu lähinnä taistelu terrorismia vastaan, mutta ei internetissä mahdollisesti leviävien loukkauksien selvittely.

Esitys on osoittautunut myös kansanedustajille harvinaisen visaiseksi kysymykseksi, sillä sitä on puitu parlamentin oikeusvaliokunnassa jo 11 kertaa.

”Delfi-laki” on ollut jo kerran parlamentin äänestyksessä, missä esitys kaatui äärimmäisen niukasti. Lain voimaantulo olisi vaatinut taakseen vain yhden lisä-äänen. Hallitus aikoo tuoda esityksen uudelleen äänestykseen.

-Olemme sopineet hallituskoalitiossa, että nimettömät internettisolvaukset ja vainoon yllyttämisen kieltävä lakiesitys hyväksytään riigikogussa vielä ennen juhannusta, ilmoitti oikeusvaliokunnan puheenjohtaja (reformipuolue) Väino Linde jo huhtikuussa.