Ongelmien ratkaisemiseksi Journalistiliitto, PEN ja YLL järjestävät yhteistyössä Venäjän Federaation suurlähetystön ja Suomen UM:n lehdistö- ja kulttuuriosaston kanssa keskustelutilaisuuden journalistien työolosuhteista maanantaina Helsingissä Ostrobotnialla.

Journalistiliiton mukaan viisumien saantiin ja akkreditointeihin liittyvät ongelmat ovat monen toimittajan arkipäivää. Tilaisuudessa pyritään avoimeen ja rakentavaan keskusteluun aiheesta.

Tilaisuuteen saapuu keskustelemaan Venäjän Federaation ulkoministeriön lehdistökeskuksen päällikkö Georgi B. Vlaskin.
Ensimmäiset yhteydenotot viisumisaannin vaikeudesta tulivat Suomen Journalistiliiton jäseniltä jo 1996-97 ja neuvostoajoilta periytyviä ulkomaisten journalistien työtä rajoittavia määräyksiä on presidentti Vladimir Putinin toisella virkakaudella ryhdytty noudattamaan entistä tiukemmin, Journalistiliitto toteaa.

Käytännössä journalistiviisumin saaminen on joko mahdotonta tai niin hidasta ja hankalaa, että houkutus tehdä journalistista työtä turistiviisumilla kasvaa. Se on kuitenkin Venäjällä rikos, josta seuraa viisumikielto.

Asiaa on käsitelty lukuisissa yhteyksissä Suomen ja Venäjän virallisissakin tapaamisissa. Pohjoismainen lehtimiesliitto NJF on aikanaan ottanut asiaan kantaa ja viimeksi Barents Pressin vuosikokous keskusteli viisumiongelmista ja käynnisteli kampanjaa aiheesta.