Digita rakentaa Nokian kanssa Suomeen Euroopan ensimmäisen kaupallisen mobiilitelevisioverkon, joka perustuu DVB-H-lähetystekniikkaan. Uusia mastoja tai verkkoja ei tarvitse rakentaa tätä varten. ”Digita investoi uuteen verkkoon kuusi miljoonaa euroa alkuvaiheessaan. Nämä kustannukset ovat perusteena asiakkaiden maksamissa kapasiteettihinnoissa”, Sirpa Ojala kertoo.

Digita ei ryhdy vielä arvailemaan, paljonko mobiili-tv-verkko tulee tuottamaan.

Verkko on avoin kaikille sisältötoimijoille, joita voivat olla TV- ja radioyhtiöt, teleoperaattorit, maksutv-operaattorit, julkiset tahot ja muut vastaavat tahot. TV- ja radiotoiminnalle tarvitaan ohjelmistotoimilupa, jonka myöntänee joko LVM tai Ficora, Sirpa Ojala kertoo.

Jokaisen asiakkaan kanssa Digita solmii sopimuksen sisältöjen jakelusta DVB-H-verkossa.

Alussa lähetyksiä voi katsella kaikilla Nokia OAI:ta tukevilla laitteilla. Päätelaitevalmistajista OAI:ta ovat ilmoittaneet tukevansa Nokia ja SonyEricsson. Verkko tulee tukemaan Euroopan johtavaa standardia, jolloin lähetyksiä voi lähiaikoina katsella kaikilla DVB-H-standardin mukaisilla päätelaitteilla. Esimerkiksi Italiassa on jo Samsungin ja LG:n VB-H-päätelaitteita, Sirpa Ojala sanoo.

LVM: Harkitsemme erillistä toimilupakierrosta

Mobiilitelevisiolähetyksiä voi tällä hetkellä harjoittaa vain Yleisradio, joka ei tarvitse erillistä toimilupaa, kertoo ylijohtaja Harri Pursiainen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Ohjelmistotoimilupia mobiilitelevisiota varten ei ole ollut vielä haussa. LVM on tehnyt lakiesityksen, jonka mukaan viestintävirasto voisi myöntää automaattisesti kaikille halukkaille toimiluvan, jos hakija voi osoittaa taloudellisesti pystyvänsä maksamaan verkkovuokrat.

Lakiesitys on juuttunut kuitenkin tekijänoikeusjärjestöjen ja mediayhtöiden väliseen kiistaan. ”Toivomme, että lakiesitys voidaan kuitenkin antaa ennen kesälomia, jolloin syksyllä pääsemme aloittamaan toimintaa”, viestintäneuvos Ismo Kosonen liikenne- ja viestintäministeriöstä toteaa.

Jos lakiesitys ei etene, ministeriö harkitsee jopa erillisen lupakierroksen järjestämistä toimijoille. ”Toivottavasti siihen ei tarvitse mennä, koska menettely on aika raskas”, Kosonen kertoo.

Mobiilitelevisiolähetyksien aloittaminen ei vaadi isoja alkuinvestointeja, Kosonen huomauttaa. Esimerkiksi pieni paikallinen kaupallisradio voi käynnistää toiminnan aika pienin kustannuksin.

Kosonen pitää DVB-H -tekniikkaan perustustuvaa mobiilitelevisiota laadullisesti paljon paljon parempana kuin 3G-tekniikkaan perustuvaa kännykkätelevisiota.

Varsinaisena uutena mahdollisuutena hän näkee myös ”läppärit”, joihin kenties piankin asennetaan mobiilitelevisiolähetyksien vastaanottamisen mahdollistava siru, jolloin korkeatasoista TV-kuvaa voi seurata mobiilisti missä vaan.