Mainostajien Liitto ja MTL Mediatoimistot ovat lähettäneet yhteisen kannanoton Google Nordicille muutosta vaativista myyntiehtojen kohdista.

-Pidämme tärkeänä, että nykyinen avoimuus medioiden alennuksissa ja hinnoittelussa säilyy, sanoo MTL Mediatoimistojen puheenjohtaja Tuula Kallio.

Google julkisti vuoden alussa uudet myyntiehtonsa hakusanamainonnan myynnissä Pohjoismaissa. Kiistanalaisin on alennustaulukko, jonka mukaan suurimmat alennukset saavat ne, jotka ostavat paljon ja jossa on kokonaan luovuttu
nykyisenkaltaisesta avoimesta ja läpinäkyvästä toimintamallista.

Mainostilaa ostavat saavat alennuksia mediatilasta ostojensa volyymin mukaisesti. Pohjoismaissa on vakiintunut tavaksi se, että mainos-/mediatoimistojen medioilta saamat korvaukset ovat julkisia ja hinnastoissa näkyviä ja saavutettavissa olevia. Tämän lisäksi on käytössä mainostajakohtaiset, herkästi volyymimuutoksiin liittyvät paljousalennukset.

Googlen toimintamallissa on luovuttu pohjoismaisesta toimintamallista. Googlea ostaessaan mainostaja tai toimisto saa tietää vasta vuoden lopussa saamansa hyvitykset, samoin lopullinen mediahinta selviää vasta tuolloin. Suomen mainosliitot eivät hyväksy mediatoimistoille jälkikäteen myönnettäviä ns. kick back -alennuksia ja bonuksia. Saatujen alennusten määrä ei ole myöskään samalla tavalla läpinäkyvä kuin muiden medioiden kohdalla.

Ongelmaksi on mainosliittojen mukaan muodostunut myös se, että taulukko on suunniteltu suurille markkinoille. “Suomessa ei mallin vaatimia euromääriä saavuteta helposti. Tämä voi johtaa ns. bulkkiostoihin eli ostetaan suuri määrä mainostilaa, joka myydään eteenpäin. Tätä ei Suomessa hyväksytä lainkaan. Periaatteena on, että ostot tehdään mainostajakohtaisesti”, liitot toteavat.

Liittojen mukaan toinen epäkohta on lisenssi, jonka Google myöntää tietyt ehdot täyttäville asiakkailleen. Järjestöjen vaatimus on, että lisenssin voivat saada kaikki, jotka täyttävät nämä ehdot. Myös mainostajilla on oltava mahdollisuus
lisenssiin. Lisenssi on myös vaatimus alennusten saamiselle.

Suomalaiset mainosalan järjestöt korostavat lisäksi, että myyntiehtojen pitää olla kaikiltaosin selkeät ja läpinäkyvät.