Kaupallisille radiokanaville on odotettavissa lisätehoja
nykyisille lähetystaajuuksille, arvioi RAB Finland. Tehon moninkertaistaminen kasvattaa kuuluvuusalueita lähetinalueen laidoilla. Ylivoimaisilla lähetystehoilla toimivat Yleisradion maakuntaradiot saavat valmistautua yhä kireämpään kilpailuun
kaupallisten kanavien paremman kuuluvuuden myötä monella alueella, RAB Finland toteaa.

Liikenne- ja viestintäministeriö käsittelee parhaillaan kaupallisen
radiotoiminnan harjoittajien lupahakemuksia. Päätöksiä odotetaan
toukokuussa, uudet luvat astuvat voimaan 1.1.2007. Muutoksen jälkeen kaupalliset radiot kasvattavat kuunteluaan ja osuuttaan
mediamainonnan mainoseuroista, uskotaan RAB Finlandissa.

Kaupallinen radiotoiminta on yksi harvoista toimiluvanvaraista aloista Suomessa. Toimilupajärjestelmän perusteena on analogisten radiotaajuuksien rajallinen määrä – järjestely päättynee kun radiolähetyksetkin aikanaan siirtyvät digitaalisiin verkkoihin.Seuraavan toimilupakauden pituus on viisi vuotta (vv. 2007 – 2011),joten kyseessä ei vielä ole viimeinen lupakierros.

Uudet toimijat kasvattavat markkinaa

Kaupallisen radion yleisömäärä on vakiintunut 2000-luvun alkuvuosien kasvun jälkeen noin 3,5 miljoonan viikkokuuntelijan tasolle. Viime vuonna suomalaiset kuuntelivat radiota keskimäärin 3 tuntia ja 17 minuuttia päivässä ja kanavien kuuntelijat ovat edelleen hyvin sitoutuneita omiin kanaviinsa. Iästä riippumatta suomalainen kuuntelee alle kolmea kanavaa viikon aikana.

On kaikki syyt uskoa, että toimilupauudistuksen lopputulos on sellainen, että se osaltaan vahvistaa kaupallisen radion kuuntelua ja kaupallisen radion yleisömäärä kääntyy kasvuun ja lähentelee seuraavan toimilupakauden aikana neljän miljoonan viikkokuuntelijan rajaa, arvioi RAB Finlandin mediajohtaja Juha Ourila.