Yleisradion hallintojohtaja Jussi Tunturi sanoo Kauppalehdessä, ettei ole perusteltua maksaa erillistä maksua viereisestä lähettimestä samaan aikaan samanlaisena lähetettävästä ohjelmasta. Ei nytkään makseta erillisiä korvauksia analogisista ja digitaalisista lähetyksistä, hän toteaa.

Liikenneministeriön ylijohtaja Harri Pursiaisen johtama työryhmä esitti joulukuussa lakia, jonka mukaan samanaikaisesti muissa digi-tv-verkoissa lähetetyt mobiililähetykset välttyisivät kaksinkertaisilta tekijänoikeusmaksuilta. Tekijänoikeuslainsäädännöstä vastaaava opetusministeriö kuitenkin torjui esityksen yrityksenä kiertää tekijänoikeusmaksuja. Liikenneministeriöllä ei ole toistaiseksi kantaa kiistaan.

Kännykkä-tv on bisnestä

Lausunnossaan tammikuun lopussa Teosto toteaa, että selvitysten mukaan kuluttajat ovat valmiita maksamaan 10 euroa kuukaudessa kännykkä-tv:stä, vaikka siellä lähetettävistä ohjelmista olisi 80 prosenttia samaa kuin muissakin tv-kanavissa. Teoston mielestä kännykkä-tv ei korvaa perinteistä televisiota, vaan tulee sen rinnalle uutena bisneksenä.

Tulonjaossa kuitenkin olisivat liikenneministeriön ehdotuksen perusteella mukana kaikki muut tahot paitsi tekijät itse, mikä on väärin Teoston mielestä. Tekijänoikeus kuuluu markkinamekanismiin, jota teknologialla ei voida kumota, Teosto toteaa.

Teosto viittaa myös EU:n komission kantaan siirtymisestä digitaalisiin lähetyksiin. EU:n mukaan ”nyrkkisääntönä on, että tekijänoikeuksin suojatun palvelun lähettäminen rinnakkaisesti digitaaliverkossa antaa oikeuden uusiin tekijänoikeusmaksuihin, vaikka katsojien määrä lisääntyisi vain hyvin vähän tai ei lainkaan”.

Kommentti: Miksi tekijää halutaan nylkeä?

Teoston eli sisällöntuottajien edunvalvojan mielestä kännykkä-tv:n tapauksessa tekijöiden työn arvo ja luomukset otettaisiin ilmaiseksi uudelleen käyttöön bisneksessä. Jos mobiili-tv tulee maksulliseksi, ja tottakai se tulee, niin rahat menisivätkin operaattorille ja tuotantoyhtiölle pelkästään. Tämä ei tietenkään voi olla reilua, koska kännykkä-tv on ilman muuta oma erillinen media ja lähetyskanava, jota seuraa uusi, maksava yleisö. Kyllä osa tuloista kuuluu tekijöille, koska he omistavat oikeudet ja haluavat työlleen palkan. Miksi kännykkä-tv pitäisi repiä tekijöiden selkänahasta? Kyseessä on nyt mediayhtiöiden ahneus, mihin ei tule suostua.

Nokia ennustaa, että mobiili-tv-laite tulee olemaan vuosikymmenen kovin juttu ja yhtiön kannattavin tuote. Näin varmaan tapahtuu, sillä mobiili-tv:n käytettävyydestä saadut palautteet ovat aika myönteisiä. Sen vuoksi ei ole mitään perusteita olettaa, että mobiili-tv olisi jotenkin vain talkoopohjalta työstettävä sivistyshanke, johon köyhien tekijäparkojen tulisi työntää tavaraa ilmaiseksi. Täysin järjetön ja ahne vaatimus Yleisradion johdolta.

Mobiili-tv tuottaa riittävästi jatkossa jaettavaksi ripauksen myös tekijänpalkkiota. Ei Yleisradio jää pois hankkeesta, vaikka uudelle kanavalle asetetaankin vastaavat tekijänoikeusmaksut kuten muullekin julkiselle esittämiselle. YLEn tai muidenkaan mediafirmojen uhkailuun ei ole syytä taipua. Kännykkä-tv:stä tehdään rahasampoa, josta omat roposensa kuuluu myös sisällön luojille. Maksavathan jopa parturiliikkeet tekijänoikeusmaksua, kun soittavat radion kautta viihdykettä asiakkailleen.