Sanomalehtien tulee ottaa käyttöön uutta teknologiaa. Kuluttajat kuuntelevat ja katsovat uutisia, urheilua ja filmejä liikkuessaan, missä tahansa. Sellainen satelliittiperustainen laite kuten Sonyn PSP, jota BskyB jo testaa, on vahvoilla. Näin uskoo suuri mediaguru Murdoch.

Murdoch sanoo, että sanomalehtien tulee antaa lukijoille mahdollisuus päästä seuraamaan journalistista aineistoa myös web-sivuilta, tai mobiililaitteista, ihan mistä tahansa, josta kuluttajat pitävät. Valta on hänen mielestään luisunut pois vanhalta media-eliitiltä ja päätoimittajilta uuden teknologian valloittamalle yleisölle, jolle internet on nyt tiedon valtatie. Tätä väitettä on kuitenkin vaikea kokonaan niellä, koska kuluttajilla ei ole mahdollisuutta tuottaa ja välittää informaatiota kuin pienessä laajuudessa. Uusi media tarvitsee myös ammattilaisia tekemään ja jakamaan sisältöä ja ennen muuta tehtävä vaatii pääomaa, ja taas kerran pääomaa. Taviksilla resursseja ei ole. Joillakin mediataloilla rahaa sen sijaan on vielä jäljellä. Mukautumiskykyiset mediatalot onnistuvat jatkossakin, mutta voi olla, että vuoden 2020 maailman suurin mediafirma ei ole vielä syntynytkään, kuten Murdoch aprikoi.

Sanomalehtien ohella myös sähköiset perinteiset mediatalot ovat vaakalaudalla. Murdoch kysyy, mitä tapahtuu televisioyhtiöille ja filmistudioille kun nopea laajakaistayhteys tuo TV-kuvan joka kodin isokokoisille tietokoneruuduille. Maailmassa on nyt miljardi ihmistä, joilla on tietokone, mutta vain joka kymmenennellä on laajakaistayhteys. Kuitenkin 20 tai 30 vuoden kuluttua maailmassa on kuusi miljardia eli kaksikolmasosaa maailman väestöstä, joilla on laajakaista kotonaan. Sadan euron läppärit ovat tulossa ja pian niitä saa viidelläkympillä. Digitaaliset mediapäätteet ovat silloin jokapäiväistä kulutustavaraa.

Perinteinen sanoma- ja aikakauslehti ei varmaan muutamassa vuodessa katoa markkinoilta. Muutosprosessi on kuitenkin huima. Tuskinpa maailman merkittävin mediakeisari aivan lämpimikseen varoituksen sanoja vanhalle medialle jakaa. Tai joillekinhan nämä ovat iloisia viestejä, joihin sisältyy suuri mahdollisuus.

P.S.

Rupert Murdochin puhe 13.3.06 löytyy seuraavasta linkistä:
http://www.newscorp.com/news/news_285.html