YLE on viime vuosina tehostanut omaa uutishankintaa ja riippuvuus ulkopuolisen uutistoimiston palveluista on vähentynyt. STT:n palvelusta luopumiseen vaikuttavat YLE Uutiset -uutistoimistohankkeen eteneminen suunnitellusti sekä kustannussäästötarpeet.

“YLEn uutistoiminta pystyy nykyisiä voimavaroja järkevästi ja luovasti käyttämällä tulevaisuudessakin säilyttämään uskottavuutensa ja arvostuksensa maan luotettavimpana sähköisenä uutistalona”, arvioi varatoimitusjohtaja Seppo Härkönen.

Yhtiön sisäinen uutistoimisto YLE Uutiset on tehostanut yhtiöön kerätyn uutismateriaalin käyttöä reaaliaikaisesti. Uutishankintaa on parantanut erikoistoimitusten yhteistyö sekä yhteistyö Pasilan uutistoimitusten ja maakunnallisesta uutishankinnasta vastaavien maakuntaradioiden välillä. YLE Uutisten vahvuuksia ovat hyvä osaaminen, kattava maakuntaverkosto ja vahvat tekniset resurssit.

STT:n päätoimittaja ja toimitusjohtaja Atte Jääskeläinen ilmoitti Helsingin Sanomien haastattelussa 15. maaliskuuta, että YLEn sopimuksen päättyminen merkitsee noin 15 toimittajan irtisanomista STT:n palveluksesta.

STT on toimittanut Yleisradiolle sekä suomen- että ruotsinkielisen uutispalvelun. Sopimuksen arvo on noin 1,3 miljoonaa euroa vuodessa.

Yleisradion oikeus käyttää STT:n hankkimia tai välittämiä uutisia televisio- ja radiolähetyksissään, tekstitelevisiossa, internetissä ja mobiililaitteissa tai uutistyön tausta-apuna lakkaa sopimuksen päättyessä.

Atte Jääskeläinen pahoittelee, että Yle katkaisee pitkäaikaisen, koko Yleisradion olemassaolon ajan jatkuneen yhteistyön.

”Kaikkien uutismedioiden yhteistyö kansallisessa uutistoimistossa STT:ssä on edistänyt sekä tiedotusvälineiden yhteistä että Suomen kansallista etua. Eduskunnan alaisen yleisradioyhtiön irtautuminen tästä yhteistyöstä on erittäin merkittävä mediapoliittinen päätös.”

STT:ssä on valmisteilla ohjelma, jolla uutistoimiston kustannustaso sopeutetaan tuleviin tuottoihin.