Kustannusosakeyhtiö Tammen Harry Potter –nettisivuilla alkuvuonna julkistettu velhokouluaiheinen kirjoituskilpailu on ratkennut. Kisaan tuli lyhyessä ajassa yli 400 tarinaa. Kirjoittajille oli kaksi eri sarjaa: alle ja yli 12-vuotiaat. Koululaisista koostuvat alkuraadit sekä kolmesta ammattilukijavelhosta koottu raati seuloi kummassakin sarjassa kolme voittajakirjoitusta. Kirjoitukset ovat nähtävänä Tammen Harry Potter –nettisivuilla www.harrypotter.fi. Voittajatekstien loihtijat ovat nuorempien sarjassa Ella Airaksinen Kyminlinnasta, Vilja Keskimäki Porvoosta sekä Iida-Maria Koskela Ylivieskasta ja yli 12-vuotiaissa Sara Patinen Moksista, Sanna Kettunen Polvijärveltä sekä Iiris Järveläinen Luikonlahdelta.

Voittajien valinta ei ollut raadeille helppoa, sillä monessa tarinassa oli paljon hyvää: huumoria, ideoita, kielellisiä oivalluksia ja hauskoja taikoja, vauhtia ja jännitystä. Velhokoulukirjoituskisan esiraateina toimivat 10-15 -vuotiaat koululaiset. Koululaisia ohjaavat opettajat olivat määritelleet asioita, joihin lapsilukijoiden toivottiin teksteissä kiinnittävän huomiota. Koululaiset ottivat haasteen vakavasti ja olivat pelkästään tyytyväisiä heille annetusta vaativasta tehtävästä.

“Toisten tekstien lukeminen osoittautui myös innostavaksi oppimistilanteeksi, jossa innostunutta keskustelua piisasi”, opettaja Heli Siberg Mankkaanpuron koulusta sanoo.

Harry Potter innostaa lapsia ja nuoria käyttämään mielikuvitustaan

Harry Potter –kirjoituskilpailuun saapuneiden tekstien kirjo on monipuolinen. Joukossa on päiväkirjamuotoisia tekstejä, keskusteluja ja vuoropuheluja sekä runsaita eeppisiä kuvailuja. Huomion arvoista on, että tarinoiden alkuihin on panostettu ja että varsinkin murrosikäisten kirjoittajien teksteistä tapaa rakkausjuttuja ja ihmissuhdekiemuroita, jotka ovat tuttuja asioita kirjoittajien omasta lähiympäristöstä.

Päivä velhokoulussa –aiheiseen kirjoituskilpailuun osallistuneista teksteistä osassa seikkailevat Harry Potter –kirjoista tutut hahmot, minkä katsottiin olevan vain hyvä, mikäli tarinan juoni on kirjoittajan oman mielikuvituksen tuote. Kirjoista luettuja tapahtumia taas on ollut sopivaa käyttää sikäli kun taas kilpailutarinan henkilöt ovat olleet omintakeisia. Moni kirjoituskilpaan osallistunut seuraa kirjailija J. K. Rowlingin, ja toisaalta kääntäjä Jaana Kaparin esimerkkiä, sillä teksteistä tapaa erinomaisen oivaltavaa sanoilla leikkimistä ja niin suomen- kuin englanninkielestä tehtyjä väännöksiä. Taitavimmat sanavelhot saavat sisällytettyä itsekeksimiinsä nimiin viittauksia ja vihjeitä kuin Jo Rowling konsanaan, vai mitä sanotte Matami Tussauksesta?

Velhoraadissa Ann McLake vas., Santus Swimone ja Helios Yeshill.
Velhoraadissa Ann McLake vas., Santus Swimone ja Helios Yeshill.

Kilpailun raadit

Espoolaisten koululaisten muodostamat esiraadit seuloivat kirjoitusten joukosta kaksikymmentä, joista loppuraati valitsi kolme voittajatekstiä kummassakin sarjassa. Kirjoituskilpailun loppuraatiin kuuluivat Mankkaapuron koulun opettaja Heli Siberg sekä kustannustoimittaja Sanna Uimonen ja markkinointipäällikö Anne Mäkijärvi Kustannusosakeyhtiö Tammesta.