Miksi maksullinen palvelu muutettiin maksuttomaksi, apulaisjohtaja *Teemu Lehtonen MTV3 Online?
-MTV3:n uutistoimitus tuottaa niin paljon laadukasta materiaalia, että halusimme avata sen nähtäväksi suuremmalle yleisölle. Lisäksi palvelun kaupallistaminen esimerkiksi mainonnan keinoin näyttää nyt erittäin positiiviselta.

Kuinka paljon maksullista palvelua ostettiin?
-Liikesalaisuus.

Kuinka paljon odotatte katsojia ilmaispalvelulle?
-Kymmeniätuhansia katselukertoja päivässä.

Miksi vain osa ohjelmista on netti-TV:ssä, miksi kaikki eivät ole?
-Kyse on tekijänoikeuksista ja tuotantokustannuksista. Haluamme tuotteistaa erilaisia palveluja eri kohderyhmille. Joissakin tuotteissa kuluttajamaksullisuus on luonnollinen tapa tarjota palvelua.

Kuinka suuri työmäärä netti-TV:n toteuttamiseen tarvitaan, montako työntekijää työhön tarvitaan?
-Netti-tv on meille tärkeä tuote, mutta tarkat luvut ovat yrityksen sisäinen asia.

Kuinka suuri kustannus netti-TV on ylipäätään teille?
-Liikesalaisuus

Mitä netti-TV:n tekemiseen tarvitaan, teknisesti ja muutoin?
-En lähtisi avaamaan sitä julkisuudessa tarkasti, mutta tarvitaan hyvää sisältöä, oikeuksia niiden esittämiseen, palvelun sisällöstä vastaavia ihmisiä, tekniikkaa, asiakaspalvelua jne,

Uskotteko netti-TV:n tulevaisuuteen?
-Kyllä, vahvasti.

Canal+ avaa liigaottelut netti-TV:ssä maksullisena, luuletteko tämän olevan järkevää?
-En halua kommentoida kilpailijoiden tekemisiä. Mutta on selvä, että toiminta netti-tv-alueella kasvaa jatkossa.

Mediaviikon kommentti: Netti-tv tulee, mutta ehkä keittiön kautta

Netti-tv on jo täyttä totta, onneksi. MTV3 uskoo sen tulevaisuuteen vahvasti, ja niin tekevät kyllä monet muutkin. Myös Canal+ tekee omalla sarallaan netti-tv:tä tunnetuksi näyttämällä SM-liigaa, tosin yhden ottelun hinta on aika kova, kahdeksan euroa. No, hyvästä kyllä voi maksaakin.

MTV3:n päätös saattaa uutiset maksuttomaksi kertonee kuitenkin, että maksajia ei sittenkään tullut tarpeeksi tilattavalle netti-tv:lle, ainakaan nykymuodossaan, jossa ohjelmat ovat videokoosteita. Hintakaan ei ollut suuren suuri: kaksi euroa per vuorokausi tai viisi euroa per viisi vuorokautta tai yhdeksän euroa per 30 vuorokautta. Yhtiö uskoo, että mainoksilla saadaan enemmän tuloja kuin tilausmyynnillä. Rivien välistä voi lukea, että myös muut lähetykset laitettaisiin kyllä nettiin, jos vain tekijänoikeuskysymykset sen sallisivat. On itse asiassa hyvin väärin, että nämä ongelmat jarruttavat muutoin niin erinomaisen median käyttöä.

MTV3:n netti-tv ei ole itse asiassa oikea televisio, vaan todellakin kokoelma ohjelmista kerättyjä videoita, joita lähetetään irrallaan toisistaan. Oikeampaa olisi, että koko lähetystä voisi katsoa livenä suoraan netistä. Siihen tulee pyrkiä.

Nyt oikeat netti-televisiot löytyvätkin ulkomaisten tarjoajien kautta. Esimerkiksi tiistaina mikään televisio Suomessa ei näyttänyt huippukiinnostavaa Uefan jalkapallopeliä Barcelona-Chelsea. Sen sijaan netistä löytyi lukuisia linkkejä, joiden kautta peli näkyi täysin moitteetta. Arvelen, että Suomessakin katsojaluku tätä kautta nousi tuhansiin.

Elleivät televisioyhtiöt pikaisesti pääse sopuun tekijänoikeuksista ja käynnistä ohjelmien täysimittaisia live-lähetyksiä, katsojat siirtyvät ulkomaiden kautta tulevien lähetysten seuraamiseen. Nykyinen laajakaistayhteys ulottuu jo melkein joka kotiin, mikä merkitsee, että yhä useammalla on jo käytännössäkin mahdollista netti-tv:n seuraaminen. Jopa alueelliset puhelinyhtiöt ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä myymään 17 euron kuukausihintaan laajakaista-tv:tä, joka on itse asiassa myös netti-tv. Kanavia sitä kautta tulee peräti 18 ja lisää on mahdollista ostaa eri maksua vastaan. Tervetuloa oikea netti-TV!

Paavo Vasala