Euroopan unionin tiedotus on kriisissä. Kansalaiset kokevat EU:n vieraaksi eivätkä tiedä juuri mitään, mitä Brysselissä tapahtuu ja päätetään. EU on kuitenkin myönteinen mahdollisuus, joten on paikallaan tukea viestintäkomissaari Margot Wallströmin uutta esitystä viestinnän tehostamiseksi. Mutta tarvitseeko EU sentään oman televisiokanavan? Kiitos ei virkamiesuutisia televisioon!

Euroopan Komission helmikuussa julkistama ehdotus ”Eurooppalainen tiedotuspolitiikka” menee asian ytimeen, kun se toteaa, että EU on vieraantunut mediasta ja kansasta. Ruotsalaisen Wallströmin esittämät parannusesitykset ovat oikeansuuntaisia. EU:n instituutioiden on itse tutkittava mediaa ja maailmaa, miten medialle tuotetaan korkeatasoisia uutisia ja annetaan olennaista tietoa. Nyt tieto on paljolti valitettavasti byrokraattista mössöä, jota tuskin edes EU:n tiedottajat itse ymmärtävät. Siis EU voi katsoa suoraan peiliin, kun se haluaa parantaa imagoaan.

Vaikka Brysselissä toimii tuhat toimittajaa EU:n asioita seuraamassa, eri maiden mediassa EU näkyy todella heikosti. Moniko suomalaista tietää, mitä esimerkiksi Esko Seppänen tai Paavo Väyrynen siellä päivittäin tai edes vuosittain puuhastelevat. Median antaman informaation perusteella eivät ainakaan osallistu päätöksentekoon tai sen valmisteluun, kun mistään ei tätä tietoa ole luettavissa. Suomen eduskunta on paljon näkyvämmin esillä, vaikka sen painoarvo lienee tosiasiassa vähäisempi kuin monien EU-direktiivien, joita täälläkin noudatetaan kuuliaisesti.

Wallström ehdottaa, että uutta teknologiaa eli internetiä tulisi käyttää nykyistä paljon enemmän hyväksi. Hyvä. On kuitenkin kummallista, kun hän toteaa, että netin käytön edistäminen edellyttää poliittista johtajuutta. Vastuustaako todella joku netin käytön lisäämistä, vai mistä on kyse? Nyt EU:n nettitiedotus on surkeaa. Tieto on hajallaan, sekavasti löydettävissä, mutta on kuitenkin myönnettävä, että tietoa siellä on, jos jaksaa surfailla. Mutta miksi EU ei käytä olemassaolevia ja hyviä kanavia hyväkseen tiedotuksessaan, vaan koettaa itse punnertaa kaiken? Jos EU:n kaikki tiedotteet ja ajankohtaiset tiedot jaettaisiin kuten muutkin yritykset ja yhteisöt tekevät, sanoma menisi varmasti perille. En usko, että monikaan toimittaja jaksaa kahlata EU:n sotkuisilla ja moniportaisilla web-sivuilla.

EU suunnitteleekin nyt oman uutistoimiston ja television perustamista, eli tavallaan Europe by Satellite -toiminnnan laajentamista. Toivottavasti tämä hanke tyrmätään, koska EU:n televisiota ei kyllä jaksa katsoa kukaan. Virkamiesuutisia telkkarista, hoh hoi. Parempi on tarjota uutisia nykyisille toimiville kanaville ja hoitaa mediasuhteet kuntoon. Se merkitsee laskeutumista tavallisten tiedottajakuolevaisten joukkoon alas norsunluutornista.