Kotimaisen elokuvan vuosi elokuvateattereissa on alkanut paremmin kuin koskaan aikaisemmin: maanantaina 27. helmikuuta ylittyi koko viime vuoden kotimaisen elokuvan katsojamäärä. Eilisen jälkeen suomalaisella elokuvalla on koossa 942 795 katsojaa, kun koko viime vuonna katsojia oli 940 000.

Katsojatilastojen ykkösenä on Aleksi Mäkelän ohjaama fiktiivinen elämänkertaelokuva Matti, joka on koonnut jo 432 000 katsojaa. Toiseksi katsotuin on Joona Tenan romanttinen komedia FC Venus 204 795 katsojalla ja kolmantena Pekka Karjalaisen 17. helmikuuta ensi-iltaan tullut Kummelin Jackpot 87 316 kävijällä.

Tällä hetkellä ohjelmistossa on kymmenen kotimaista elokuvaa. Osa niistä aloitti teattereissa jo viime vuoden puolella kuten syyskuusta asti pyörinyt Klaus Härön ohjaama sotalapsidraama Äideistä parhain sekä lokakuussa aloittanut Dome Karukosken nuorisoelokuva Tyttö sinä olet tähti.

Tunnusomaista ohjelmistolle on sen monipuolisuus erilaisten yleisöjen näkökulmasta. Teattereissa pyörivät niin lastenelokuvat Unna ja Nuuk ja Valo, historiallinen draama kuten lottaelokuva Lupaus, komediat _Kummelin Jackpot ja Saippuaprinssi sekä Aki Kaurismäen työläistrilogian päätösosa Laitakaupungin valot. Myös kotimaista dokumenttielokuvaa nähdään teattereissa: Arto Halosen Pavlovin koirat sai ensi-iltansa viime perjantaina.

Tällä hetkellä kotimaisen elokuvan markkinaosuus kaikista katsojista on häikäisevän korkea 55 %. Kevään aikana ohjelmistoon tulevat vielä Jouko Aaltosen ohjaama dokumenttielokuva Kenen joukoissa seisot ja Jarno Laasalan Duudsonit elokuva.

Syyskaudella on luvassa kahdeksan fiktioensi-iltaa. Kotimaisella elokuvalla on tänä vuonna mahdollisuudet rikkoa vuonna 1999 saavutettu 1,8 miljoonan katsojan raja ja 25 %:n markkinaosuus.