.

Websivujen kautta tapahtuva informaationvälitys on nyt kaikki kaikessa. Hakusivustot ovat nousseet yllättäen huippuratkaisijan rooliin. Näkyvyys webissä tuo tulosta nopeimmin. Vaikka Google dominoi hakumarkkinoita, sillä on kuitenkin vain tietty, yleistaso hallussaan. Suurin osa webin toimista tehdään aivan mualla kuin Googlessa: erityissivustoilla, email-markkinoinnissa, muissa hakukoneissa ja yritysten omilla sivustoilla, joilla hakuominaisuudet ovat myös merkittäviä.

Mediapostin julkaisemassa artikkelissa (23.2.06) kerrotaan, että varsinkin TV-mainoksiin kytketyt hakusanat tuovat paljon uutta yleisöä nettisivuilla uudelleenjulkaistuille spoteille, joihin liitetään lisää informaatiota aiheesta. Verkon käyttö markkinoinnissa antaa siis monia uusia mahdollisuuksia, joilla täydennetään perinteistä mainontaa.

Kuluttajat käyttävät netistä saamaansa hakutietoa kuitenkin riippuen siitä, miten palvelu soveltuu netistä ostettavaksi. Yahoon viime vuonna rahoituspalvelujen hakutoimista tekemän selvityksen mukaan 28 prosenttia haun tehneistä avasi tilin ja kahdeksan prosenttia otti lainaa kuuden viikon kuluessa. Heistä kuitenkin 56 prosenttia meni tekemään nämä pankin konttoriin. Luottokortin sen sijaan tilasi suoraan verkosta 83 prosenttia, 12 prosenttia puhelimitse ja vain viisi prosenttia pankin tiskillä. Palvelun tai tuotteen luonteella on huomattavasti suurempi merkitys, miten hakupalvelu toimii kuin hakumainoksen sisällöllä.

Google hallitsee maailman hakukonepalveluita. Onneksi kuitenkin silläkin on kovia kilpailijoita kuten MSN, Yahoo ja monissa maissa paikalliset hakukoneet, jotka itse asiassa pääsevät syvemmälle kuin isot kansainväliset palvelut. Lisäksi erikoistuneille hakukoneille löytyy jatkuvasti uusia käyttäjiä, joita Googlen varsin karkealla ja hitaalla indeksoinnilla varustettu toiminta ei jaksa tyydyttää. Maittain on olemassa jo hakukoneita esimerkiksi autoille, asunnoille, televisio-ohjelmille ja online-uutisille. Mikään Googlen kaltainen iso palvelu ei pysty näitä tarpeita tyydyttämään riittävästi.

Miten hakukoneisiin markkinointiosaajan ja tiedottajan tulee suhtautua? Kaikella vakavuudella. Webiin panostettu työ tuottaa nyt parhaimman tuloksen. Käyttämällä sekä hakukoneiden suomaa markkinointikanavaa että netin tuottamaa laajaa informaatiota, yritys ja yhteisö varmistavat mukanaolonsa digitaalisessa maailmassa. Tämä merkitsee paljon työtä ja ponnisteluja, jotta pysyy mukana uusimmissa trendeissä. Tämä työ on kuitenkin välttämätöntä, koska vanhoilla konsteilla ei enää pitkälle pötki. Web-osaaminen on nyt parasta tietotaitoa tiedottajan ja markkinoijan ammatissa.