Rautakirja myi lehtien irtonumeroita viime vuonna kaikkiaan 255,1 miljoonalla eurolla, missä oli kasvua edellisvuodesta 0,5 %. Kotimaisten lehtien myynti kasvoi 0,7 %, mutta tuontilehtien myynti laski -2 %.

Sanomalehdet liki puolet irtonumeromyynnistä

Sanomalehtien myynti oli 120,3 miljoonaa euroa. Sanomalehtien osuus koko irtonumeromyynnistä oli 47 %. Kotimaisten sanomalehtien myynti laski -1,3 %. Ryhmä edustaa 99 % koko sanomalehtimyynnistä. Ulkomaisten sanomalehtien myynti laski – 2,6 %.

Iltapäivälehdet pärjäsivät kohtuullisen hyvin ottaen huomioon, että niiden kilpailu ilmaisjakelulehtien ja viikkolehtien kanssa kiristyi. Kaikkiaan iltapäivälehtiä myytiin 114,5 miljoonalla eurolla, mikä on – 1,2 % alle edellisvuoden tason.

Aikakauslehtien myynti kasvoi

Aikakauslehtien myynti kasvoi 2,1 % ja oli 134,8 miljoonaa euroa.
Aiheryhmittäin tarkastellen aikakauslehdistä ylivoimaisesti eniten myydyin ryhmä oli perhelehdet. Sen myynti kasvoi 5,4 % eli 19,4 miljoonaan euroon. Kasvuun vaikutti muun muassa Katson ilmestyminen kaksi kertaa viikossa osan aikaa vuodesta sekä kotimaiset uutuuslanseeraukset kuten C.C. ja Viva.

Sekä kotimaiset naistenlehdet että tuontinaistenlehdet menestyivät hyvin. Aiheryhmän myynti kasvoi 4,5 % eli 16,1 miljoonaan euroon. Kotimaisten naistenlehtien myyntiä kasvattivat muun muassa uutuudet In Look, Maalla ja Anna Kauneus.

Terveys, kauneus, ja kuntoilu -aiheryhmän myynti oli 5,8 miljoonaa euroa, missä oli kasvua edellisvuodesta peräti 10,5 %. Omasta kunnosta ja terveydestä huolehtiminen on selvästi tämän ajan trendi.

Asumisen lehtien myynnissä jo vuosia jatkunut positiivinen kehitys jatkui edelleen. Myynti kasvoi 0,4 % ja oli 7,5 miljoonaa euroa. Tässä aiheryhmässä tuontilehtien osuus myynnistä oli 28 %, kun se kaikista aikakauslehdistä oli 13 %. Asumisen lehtien ryhmässä tuontilehtien kasvuvauhti jatkui kotimaisia nopeammin, se oli 5,1 %.

Miestenlehtien suurimman aiheryhmän eli autolehtien myynti laski
-9,3 % ja oli 5,8 miljoonaa euroa. Kehitystä selittää muun muassa
vertailulukuina olevat suomalaisen Auto Bildin myynnit vuoden 2004 lanseerausaikana. Tässä aiheryhmässä sekä kotimaiset että tuontilehdet menettivät myyntiä samansuuntaisesti. Autolehtien ryhmän myynnistä 28 % tulee tuontilehdistä, joiden joukossa on runsaasti erikoislehtiä.

Erotiikkalehtien myynti laski -20 % eli 4,6 miljoonaan euroon. Laskua tapahtui sekä kotimaisissa että tuontilehdissä, joiden osuus myynnistä on kolmannes. Vaikuttavia tekijöitä on useita, muun muassa internet.

Nuorisolehtien, musiikkilehtien ja it-lehtien myynti oli yhteensä 6,9
miljoonaa euroa. Niiden myynti laski -19,9 % edellisvuoteen nähden. Kilpailu nuorille suunnatuilla viihdemarkkinoilla on kasvanut. Markkinoilta puuttuivat myös suuret idolit, jotka edesauttavat nuortenlehtien myyntiä. Kun markkinoille tulevat taas pelilaitteiden uudet sukupolvet, se vaikuttaa positiivisesti pelilehtien myyntiin.

Sarjakuvalehtien myynti kasvoi 4 % eli 6,1 miljoonaan euroon. Sarjakuva-albumien kasvu oli upea 29,9 %, niitä myytiin 11,7 miljoonalla eurolla. Perinteiset Disney-tuotteet olivat kovassa suosiossa. Lisäksi myyntiä kasvattivat uudet lehdet kuten Duel Masters, Viiru ja Pesonen sekä Hot Wheels. Manga–ilmiö vahvistui entisestään, ja markkinoille lanseerattiin
neljä uutta kotimaista Manga–sarjaa.

Ristikoiden myynti oli 9,3 miljoonaa euroa, missä oli kasvua 1,4 %. Perinteisten ristikoiden rinnalle tulivat loppuvuodesta japanilaiset numeroristikot, sudokut. Sudokut puhuttelevat aivan uusia kuluttajaryhmiä. Ilmiön odotetaan kasvavan vuonna 2006.

Kirjojen myynti kasvoi 10,7 %, euroissa myynti oli 6,7 miljoonaa.
Suurin aiheryhmä, sarjakirjat, kasvoi 17,1 % , 2,5 miljoonaan. Myyntiä vauhdittivat muun muassa Nora Robertsin kirjoittamat kirjat, jotka ilmestyivät Harlequin Romantiikkaa -sarjassa.

Muut julkaisut

Ilmoituslehtien myynti laski -14,9 % ja oli 8,5 miljoonaa euroa. Myynnin lasku oli ennustettavissa, sillä käytettyjen tuotteiden kaupankäynti on siirtynyt yhä enemmän internetiin, ja tarjolla on ilmaisia lehtiä.

Keräilytuotteiden myynti oli 9 miljoonaa, missä oli kasvua 8,8 %. Myynnin moottorina toimivat Duel Masters -keräilysarjat, jotka lanseerattiin samannimisen tv-sarjan alkaessa tammikuussa. Lisäksi Pokémonin suosio Suomessa jatkui jo kuudennen vuoden.