Kännykkätelevisio on hyvä teknologia, jolla on omat kannattajansa. Vaikka kansainvälinen tutkimuslaitos Deloitte ennustaakin pessimisesti, että mobiili-tv tulee pettämään odotukset, taskussa kannettava näppärä televisio on kehityskelpoinen laite-idea, josta voi kehittyä markkinoiden ohjauksessa vielä suosittu. Se voi olla alku myös jollekin vielä paremmalle. Mobiili-TV on tervetullut, ja siihen kannattaa suhtautua innostuneesti.

Uuteen teknologiaan perustuvien viestintävälineiden kehittymistä on vaikea ennustaa. Edes markkinatutkimukset eivät anna luotettavaa tietoa uuden tuotteen todellisesta kysynnästä. Kukapa olisi osannut odottaa, että kännykät tulevat näin suosituiksi, tai Internet kehittyy maailman johtavaksi kanavaksi tai että Google nousee maailman suurimmaksi mediaksi tai että Skype valtaa nettipuheluillaan markkinat. Toki suurin osa innovaatioista on päätynyt floppina roskakoriin, mutta sitäkään ei osaa ennustaa. Kuluttaja on lopulta arvaamaton, ja tietenkin markkinat myös ohjaavat käyttäymistä.

Yleisradion pääjohtaja Mikae Jungner on sanonut hiljakkoin, että ainakin hän uskoo kännykkätelevisioon, koska se on kätevä ja toimiva. Silloin kun kuvan laatu ja kanavien valikoima ovat riittävän hyviä, kännykkätelevisio etenee. Tietenkin hankinta- ja käyttökustannukset ratkaisevat massakysynnän. Kilpailu pitänee kuitenkin huolen, että kustannukset eivät karkaa käsistä.

Liikenne- ja viestintäministeriön asiaa pohtinut työryhmä katsoo, että kännykkätelevision ohjelmiin sopii sama sääntely kuin perinteisiin televisio-ohjelmiin. Muita kuin televisio- tai radiopalveluita voisi mobiilitelevisioverkossa tarjota ilman ohjelmistolupaa. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi urheilutulospalvelut tai muut tietopalvelut. Työryhmä pitää tärkeänä, ettei mobiilitelevisioverkon kapasiteettia keskitetä vain yhden toimijan käyttöön. Perinteiset televisio- tai radio-ohjelmistot voitaisiin lähettää samanaikaisesti ja muuttamattomana myös kännykkätelevisioverkossa, eikä siihen tarvittaisi erillistä toimilupaa.

Ministeriön varsin liberaalilta vaikuttava kanta lupaa hyvää jatkoa mobiili-tv:lle.

Nyt Suomessa on kännykkä-tv-lupaa hakee neljä yritystä. Olisikin eduksi, jos kaikille myönnettäsiin luvat. Se takaa, että hinnat pysyvät mahdollisimman alhaisina, jolloin kuluttajat ottavat palvelun omakseen.

Deloitte toteaa, että mobiili-tv pettää odotukset. On makuasia, mitä kukin odottaa. Jos pitää ennustaa, niin on todennäköisempää, että idea onnistuu. Teknologia toimii, ohjelmat näkyvät hyvin, ihmiset osaavat katsoa televisiota ja kuljettaa kannettavaa viestintävälinettä mukanaan. Miksi tämä ei onnistuisi?