Helsingin Sanomat uudisti näyttävästi verkkosivustonsa torstaina. HS järjesti uuden verkkosivustonsa lehdistötilaisuuden pelkästään verkossa omilla sivuillaan, mikä oli onnistunut veto. Toivottavasti se viitoittaa tietä myös muille infojen järjestäjille. Hs.fi on asettanut kunnianhimoiset tavoitteet lähivuosille, ja aikoo kerätä miljoonayleisön ilmaistarjonnalla. Lue Paavo Vasalan arvio hs.fi-sivuston uudistuksesta.

Millainen oli Hs.fi:n verkko-info? Tilaisuus alkoi klo 11.00. Linkin jälkeen avautui tekstiruutu, ja kuultiin toimittajan haastattelemana toimitusjohtaja Pekka Soinin, päätoimittaja Reetta Meriläisen ja Hs.fi:n toimittaja Jenni Rinkisen lausunnot. Tilaisuus oli kuultavissa myöhemminkin ondemand-lähetyksenä.

Hs.fi:n verkko-info oli onnistunut idea. Tekniikka toimi hyvin ja haastattelut olivat ammattitoimittajien työtä kysymyksineen ja vastauksineen. Verkko-infoja onkin aiheellista järjestää lisää, koska kukapa enää ehtii lähteä infoihin. Harmi vaan, että kuvaa ei ollut mukana. Olisihan sekin ollut teknisesti hyvin helposti järjestettävissä. Samoin muuta pressiaineistoa kuten jgp-kuvia ja haastateltavien lausuntoja tekstimuodossa olisi voinut olla liitteenä. Kehitettävää siis vielä on, mutta yrityksenä se oli mainio. Tämä kertoo selvästi suunnan, mihin infot kehittyvät. Muuten taustavoimina lienee ollut viestintätoimisto, koska haastattelijan ääni kuullosti ihan Tero Kekiltä.

Hs.fi:n päätoimittaja Reetta Meriläinen sanoi verkko-infossa, että verkkosivuston uudistamisen ideana on saada lisää lukijoita. Aineistosta 99 prosenttia on maksutonta. Maksullisia ovat vain aamun Hesari ja arkistopalvelut, hän kertoi.

Hs.fi on asettanut kunnianhimoiset tavoitteet. Kolmessa vuodessa se aikoo kerätä yli miljoona kävijää viikossa, ja olla kolmen parhaan verkkosivuston joukossa Suomessa. Tämän vuoden loppuun mennessä tavoitteena on jo 800.000 eri kävijää viikossa. Haluamme olla markkinajohtaja, toimitusjohtaja Pekka Soini sanoi.

Sivuston päätuote on uutiset. Asumista ja autoilua sisällössä myös painotetaan, samoin kuin laajaa arkistoa takavuosilta, kertoi puolestaan sujuvakielinen toimittaja Jenni Rinkinen.

Hesari siis jatkaa entistä voimakkaammin ilmaisella linjalla, ja aikoo mainostuloilla kattaa verkkossivustonsa kulut, ja ottaa mainoksista tietenkin myös voitot. Onkin kiinnostavaa seurata, miten mainostulojen kerääminen onnistuu, koska Hs.fi itse asiassa kilpailee taloudellisesti nyt aiempaa selkeämmin paperisen lehden kanssa. Jos kaiken saa maksutta verkosta, miksi tilata enää paksua paperinippua kotiinsa?

Ilmaisen sisältötarjonnan valinta on rohkea. Tältä tieltä ei ole enää paluuta. Pystyykö hs.fi poimimaan ne mainostulot, jotka paperilehti menettää? Se on tuhannen taalan kysymys. Toisaalta ilman panostuksia verkkolehteen tuhon tie olisi varmaakin varmempi. Jos Hesari ei tarjoa uutisia ja viihdettä ilmaiseksi, aina löytyy joku, joka sen pystyy tekemään. Verkkomedian aloituskynnys on vain murto-osa perinteisen graafisen painolaitoksen rakentamisen ja logistisen toiminnan kustannuksista. Kilpailutilanne on aika herkkä.

Sisällöltään hs.fi on kohtalaisen hyvä ja monipuolinen, ja sisältöhän lopulta ratkaisee menestyksen. Jos joukossa olisi STT:n tavaran lisäksi hiukan enemmän omaa ekstraa, kiinnostusarvo olisi vieläkin korkeampi. Jos hs.fi julkaisee samat uutiset kuin muutkin, miten se voi profiloitua kiinnostavaksi lukijoiden silmissä?

Graafinen ilme on makuasia, mutta ainakin näin paljon verkkolehtiä lukevana se vaikuttaa hieman värittömältä ja hajanaiselta, vaikka edustaakin kokonaisuudessaan kärkikaartia. Businessweek.com pysyy edelleenkin ykkössuosikkinani.

Joka tapauksessa onnea Hs.fi! Uudistus saa arvosanan 8+.