Täytin oitis MTV3:n uudenmallisen vaalikoneen, kun se julkistettiin. Koneen uusi visuaalisuus oli positiivinen kokemus. Heti perään täytin vertailun vuoksi Helsingin Sanomien vaalikoneen kysymysluettelon, joka on perinteisempi. Koska ehdokkaani on tiedossani ja kantani täysin selvä, olin hämmästynyt tuloksista. MTV3:n testissä hän oli toiseksi viimeinen ja jopa eniten inhoamani ehdokas ohitti hänet kirkkaasti. HS:n koneessa ehdokkaani oli sentään kakkosena, mutta kärkeen jäi matkaa. Mikä meni pieleen? Olenko niin huono vastaamaan vai ovatko ehdokkaat todella vääriä?

Päätelmissä täytyy koettaa olla looginen. Jos kerran minä tiedän, mitä mieltä olen, myös koneen tulisi vastata kantani mukaisesti, kun kysymykset ovat samoja. Koneen tulisi antaa sama presidentti, jonka minä hyväksyn! Mutta ei. Kone tarjoaa vallan kahvaan täysin väärää tyyppiä, vastoin minun nimenomaista maailmankuvaani ja tahtoani.

Jos MTV3:ssa ehdokkaani on häntäpäässä, mutta Hesarissa kuitenkin kakkosena, teen selvän johtopäätöksen: MTV3 suosii vastustajiani ja siispä Hesari on lähes kunnon media, mutta ei aivan, koska kakkonen ei pääse presidentinlinnaan. Kun YLEn vaalikone julkistetaan 8. joulukuuta, olen jo nyt varma, että sieltä tulee kaikkein ällöttävin tarjokas ykköseksi.

Onko siis niin, että vaalikoneet ovatkin petkutusta? Onko vain tarkoituksena saada joku ehdokas nousemaan kärkeen, vaikka miten vastailee? “Parantumattomana paranoidina” sanon, että joku on varmaan manipuloinut ohjelmistoja siten, että sopivalla kysymyksenasettelulla ehdokkaat on saatu järjestykseen tietyllä tavalla. Sitten kansaa höynäytetään napsauttelemaan palloja siten, että vastaaja ei esimerkiksi tajuakaan, kuinka suuri merkitys mm. vastauksen plus-miinus-painotuksella on lopulliseen tulokseen. Nimittäin en jaksa uskoa, että ehdokkaani todellisuudessa voi olla niin surkea ja tyhmä kuin vaalikone väittää. Uskon, että hän on fiksu ja eli siis samaa mieltä kuin minä, ainakin haluan uskoa niin.

Nyt minullekin on selvinnyt, että on aivan sama, mitä mieltä minä olen Natoon menosta tai verotuksesta. Vaalikone valitsee tähän maahan presidentin riippumatta, onko minulla hänen kanssaan sama kanta vai ei.