Laillisia verkkopalveluita on Suomessa kymmenen. Uusimpia valtauksia alalle on tehnyt Sanoma Oyj, joka on avannut hiljakkoin nettikauppansa IltaSanomien sivustolla. Yleishyödyllisellä sivustolla osoitteessa http://www.pro-music.org/musiconline.htm on listattu maittain lailliset verkkokaupat, jotka ovat Suomessa seuraavat:
-Biisi.fi, http://www.biisi.fi/
-iTunes Finland, http://www.apple.com/fi/itunes/
-Laturi, http://www.laturi.fi/
-MSN Music Club Finland, http://www.msn.fi/viihde/
-StreamMan, http://www.sonera.fi/streamman/
-Pepsi MaxMusic, http://www.maxmusic.fi/
-NetAnttila,http://download.netanttila.com/
-Musiikkilataamo, http://musiikkilataamo.hs.fi/
-IltaSanomat Musiikki, http://musiikki.iltasanomat.fi/
-CDON.COM, http://cdon.com/
Teosto tarjoaa apua internetin vastuulliseen käyttöön
Teosto ilmoittaa, että jos haluaa varmistua, ettei tietokoneelta jaeta käyttäjän tietämättä musiikkia ja elokuvia, voi ladata osoitteesta www.digitalfilecheck.fi ilmaisen ohjelman, joka tarkastaa tietokoneen. Digital File Check on ilmainen, helppokäyttöinen tietokoneohjelma, jonka tarkoitus on auttaa varmistumaan, että internetin kautta hankittujen musiikki-, video- ja kuvatiedostojen käyttö on turvallista ja laillista. Ohjelman on kehittänyt tanskalainen yritys DtecNet äänite- ja elokuva-alan toimeksiannosta.
Digital File Check -ohjelman avulla voi helposti poistaa tai estää minkä tahansa tekijänoikeudellisesti suojattujen tiedostojen laittomaan jakamiseen yleisesti käytetyn ohjelman.
Tiedostojenjako-ohjelmia käytetään yleisesti musiikki- ja videotiedostojen jakamiseen toisille käyttäjille Internetin kautta. Tiedostojenjako-ohjelmia ovat esimerkiksi Kazaa, LimeWire, DC++ ja eDonkey.
Teoston mukaan tiedostojenjako-ohjelmat eivät sinänsä ole laittomia. Sen sijaan tekijänoikeuden alaisen aineiston jakaminen muille näillä ohjelmilla ilman oikeudenhaltijoiden lupaa on tekijänoikeuslain vastaista.
Luvaton musiikin ja elokuvien jakaminen yleisölle internetissä on tekijänoikeusloukkaus, josta seurauksena voi olla rangaistus ja korvausvastuu, Teosto toteaa sivustollaan.
DFC voi tehdä tietokoneen käytöstä turvallisempaa. Tiedostojenjako-ohjelmien asentaminen ja käyttäminen voi tuoda tietokoneelle ns. spyware- ja adware-ohjelmia, jotka voivat aiheuttaa ongelmia. Se voi myös paljastaa tietokoneelle tallennettuja henkilökohtaisia tietoja muille käyttäjille “jaettujen” kansioiden kautta ja altistaa koneen viruksille ja muulle epätoivotulle aineistolle.
DFC on suunniteltu sataprosenttisesti henkilökohtaiseen ja yksityiseen käyttöön. Ohjelmiston käytön tulokset jäävät omalle tietokoneelle eikä niitä paljasteta kenellekään muulle. DFC ei paljasta käyttäjää piratismin vastaisille ryhmille, poliisille tai kenelläkään muulle.
Tiedostoja jakavien ohjelmien etsiminen ja poistaminen
Asennuksen jälkeen DFC etsii tietokoneelta mahdolliset tiedostojenjako-ohjelmat, jotka sitten voidaan poistaa tai estää painikkeen painalluksella. Jos poistaa tai estää kaikki DFC:n löytämät tiedostojenjako-ohjelmat, on epätodennäköistä, että tietokonetta voitaisiin sen jälkeen käyttää laittomaan tiedostojen jakamiseen.
DFC etsii tietokoneelta “jaetut” kansiot, joita käytetään tiedostojen jakamiseen tiedostojenjakoverkoissa. Jos näissä kansioissa on musiikki- tai videotiedostoja, ne ovat hyvin todennäköisesti laittomia, koska ne on tarkoitettu luvattomasti kopioitavaksi ja jaettavaksi internetin välityksellä.
DFC auttaa poistamaan tiedostot jaetuista kansioista ja siten varmistamaan, ettet riko lakia jakamalla niitä luvatta muille.
Musiikki- ja videotiedostojen lisäksi, DFC:n avulla voi etsiä ja poistaa kuva- ja grafiikkatiedostoja. Nämä voivat sisältää muuta tekijänoikeudellisesti suojattua aineistoa (esimerkiksi levyjen kansitaidetta) tai muuta aineistoa.