Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Esittävien taiteilijoiden ja
äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys Gramexin palauttamaan ravintoloille tekijänoikeusmaksuja 160.000 euron edestä. Kiista koski vuosina 1991-1995 radion tai television kuuntelusta perittyjä maksuja. Korkeimman oikeuden mukaan Gramexilla ei ollut oikeutta periä maksuja pizzerialta, jossa kuunneltiin pelkästään radiota.

Kiistan taustalla on Suomen Hotelli- ja Ravintolaliitto SHR ry:n ja Gramexin välinen erimielisyys menettelytavoista musiikin esityskorvausten palauttamisesta.

KO:n päätöksen jälkeen Suomen Hotelli- ja Ravintolaliiton SHR ry:n käynnisti neuvottelut tekijänoikeuskorvausten palauttamiseksi niille yrityksille, joissa käytettiin vain radiota tai televisiota. Neuvottelujen kariuduttua ainoaksi tavaksi vaatia palautusta jäi oikeuskäsittely.

SHR:llä on valtakirja 130 hotelli- ja ravintolayritykseltä vaatia Gramexia palauttamaan noin 250 000 euron musiikin esityskorvauksia. Näistä suurimpia palautusvaatimuksia esittäneet yritykset haastoivat tekijänoikeusjärjestön oikeuteen.

-Käräjäoikeuden päätös käynnistää tekijänoikeusmaksujen takaisin perimisen myös muiden SHR:lle valtakirjan jättäneiden yritysten osalta. Päätös on tärkeä koko alalle siksi, että se tuo esiin epätasapainon musiikin käyttäjien ja ekijänoikeusjärjestöjen välillä, toteaa SHR:n lakimies Merja Söderström.

Ravintolat vaatimuksessaan totesivat, että ne eivät ole halunneet
vapaaehtoisesti maksaa sellaisesta, joka niillä on lain mukaan
ollut oikeus saada ilmaiseksi.

Gramex on vedonnut siihen, että yrittäjien kanssa on tehty vapaaehtoinen sopimus, jossa ne ovat suostuneet maksamaan maksun. Kyseessä ei ravintolayrittäjien mielestä kuitenkaan ollut aito sopimustilanne, kun vastakkain ovat olleet yksittäinen yritys ja monopoliasemassa oleva tekijänoikeusjärjestö.

Tuomiossa todetaan, että kun Gramexin tarkoituksena on huolehtia vain tekijänoikeuslain mukaisten korvausten perimisestä ja sen määräävä markkina-asema asettaa sille erityisen velvollisuuden kohdella sopimuskumppaneitaan tasapuolisesti. Tehtyjen sopimusten soveltaminen välillisen käytön osalta johtaisi riidassa puheena olleena aikana käräjäoikeuden mukaan kohtuuttomuuteen, kertoo lakimies Sirpa Leppäluoto.

Lisäksi Leppäluoto ihmettelee, miksi Gramex itse ei halua kohdella
käyttäjiä tasa-arvoisesti. Menettelytavat eivät hyödy sen omia
oikeudenomistajiakaan kun nytkin Gramexin maksettavaksi tuomittiin 67.384,15 euron oikeudenkäyntikulut.