Oy Like Kustannus Ltd ja Kustannusosakeyhtiö Otava ovat sopineet, että Liken kirjankustantamisen liiketoiminta siirtyy Otavan tytäryhtiön omistukseen 1.1.2006. Like jatkaa itsenäisenä kustannusosakeyhtiönä toimitiloissaan Helsingin Kruununhaassa.

Liiketoimintakauppa ei koske Liken kolmea kirjamyymälää Helsingin Vuorikadulla, Kiasmassa ja Ateneumissa. Ne jatkavat toimintaansa Hannu Paloviidan luotsaamana vanhassa omistuksessa.

Like julkaisee tänä vuonna noin 150 uutta kirjanimikettä. Kustantamo perustettiin vuonna 1987. Hannu Paloviita on alusta asti vastannut toimitusjohtajana yhtiön linjasta ja taloudesta sekä ollut pitkään sen enemmistöomistaja. ”Nämä kahdeksantoista vuotta ovat olleet hienoja ja palkitsevia aikoja, mutta nyt annan mielelläni Liken kehittyä edelleen osana uutta kokonaisuutta”, Paloviita toteaa.

Otavan toimitusjohtajan Antti Reenpään mukaan Liken kustannustoiminta täydentää erinomaisesti Otavaa. Liken painopisteitä ovat yhteiskunnallinen kirjallisuus, musiikki-, elokuva- ja teatterikirjat sekä kaunokirjallisuus. ”Likellä on hyvä maine ja osaaminen uusia alueita tutkivana ja omaa tinkimätöntä, kantaaottavaa linjaansa noudattavana kustantamona. Sitä arvostavat niin lukeva yleisö kuin kirja-alan ammattilaisetkin, ja tämä vahva linja jatkuu”, Reenpää kertoo.

Otava on Reenpään suvun omistama perheyhtiö ja se on kustantanut kirjoja jo 115 vuotta. Se on osa Otava–Kuvalehdet-konsernia, joka on suuri suomalainen viestintäalan yritys. Sen toimialoja ovat aikakauslehtien kustantaminen, kirjankustantaminen, kirjakerhotoiminta ja kirjanpainaminen.

Liken toimitusjohtajana aloittaa 1.1.2006 fil.maist. Päivi Isosaari, joka on toiminut eri tehtävissä Otavassa, viimeksi markkinointipäällikkönä. Liken henkilöstö jatkaa vanhoina työntekijöinä. ”Likellä menee taloudellisesti ja kustannuspoliittisesti hyvin. Juuri nyt uuden, pätevän ihmisen on helppo astua firman johtoon”, Hannu Paloviita mainitsee. Paloviita jatkaa uudessa yhtiössä asiantuntijatehtävissä ja hallituksen jäsenenä.

Tietoja *
Perustettu 1987 1890
Toimiala: Kauno- ja tietokirjallisuuden kustantaminen Kauno- ja tietokirjallisuuden, lasten- ja nuortenkirjojen sekä oppimateriaalin kustantaminen
Tietoja vuodelta 2004:
Liikevaihto, M€ 3 49
Julkaistut uutuusnimikkeet 140 529
Uusia painoksia 50 890
Henkilöstö 20 215
Kirjailijoita: Arno Kotro, Kauko Röyhkä, Kyllikki Villa, Jan Guillou, James Ellroy, Mikael Niemi, Ryszard Kapuscinski, Anna Politkovskaja Laila Hirvisaari, Reijo Mäki, Antti Tuuri, Maikki Harjanne, Mauri Kunnas, Patricia Cornwell, Henning Mankell, Matti Klinge

*Kustannusosakeyhtiö Otava kuuluu Otava-Kuvalehdet –konserniin, emoyhtiö Otava-Kuvalehdet Oy. Muita konsernin yhtiöitä ovat Suuri Suomalainen Kirjakerho Oy, Otavan Kirjapaino Oy, Yhtyneet Kuvalehdet Oy, Kynämies Oy ja Suomen Kuvapalvelu Oy. Konsernin liikevaihto vuonna 2004 oli 230 M€ ja sen palveluksessa on 880 henkeä.