Uusi KISS lähettää ensimmäisenä radiona maailmassa visuaalista
sisältöä digitaalisesti. Uusi KISS -kanavalla toteutetussa DVB-H -kokeilussa kuulijan ei tarvitse arvuutella, mikä kappale soi parhaillaan radiossa, vaan hän voi saada kännykästään yksityiskohtaista tietoa ja kuvia kulloisestakin esiintyjästä. Samoin radiouutisten aikana kännykästä voi nähdä, mistä puhutaan ja miltä sääkartat tai urheilun tulostaulukot näyttävät.

SBS Finland uskoo, että kaupalliset radiot tulevat digitalisoitumaan Suomessa seuraavan toimilupakauden aikana. Tällöin DVB-H-formaatti nousee yhdeksi varteenotettavimmaksi toteutusvaihtoehdoksi. DVB-H (Digital Video Broadcasting Handheld) tarkoittaa äänen ja kuvan digitaalista lähettämistä. Tekniikassa on kysymys saman digitaalisen signaalin jakelusta kuin esimerkiksi tavallisessa televisiossa, muttanyt signaali on koodattu matkapuhelimiin sopivaksi.

Entistä rikkaampaa sisältöä puhelimeen

DVB-H:n avulla kuluttaja pystyy nyt vastaanottamaan dataa puhelimeensa lisäämättä puhelinmaksuja. Kuvasisältö ei siis siirry käyttäjälle GPRS-verkon kautta normaalien operaattorimaksujen mukaisesti. Uusi DVB-H tekniikka vie aikaisempaa vähemmän tilaa jakelukaistalta, joten yhä laadukkaampien kuvien ja äänen vastaanottaminen onnistuu myös matkapuhelimen kapasiteetilla.

Kiss FM oli keväällä 2005 maailman ensimmäinen radioasema, joka tarjosi säännöllisiä Nokian lanseeraaman Visual Radion lähetyksiä.

Sisällöltään DVB-H:n kautta vastaanotettu ohjelma on samaa kuin normaalin FM taajuuden ohjelmasisältö. SBS Finlandin hankkeessa
yhteistyökumppaneina toimivat Elisa, Nokia ja Digita. Elisa on tuottanut hankkeeseen sisällönjulkaisujärjestelmän, Digita on verkko-operaattori ja Nokia päätelaitteiden toimittaja.

SBS vastaa, mitä DVB-H merkitsee

SBS Finland Oy:n Uusi Kiss lähetti tänä syksynä maailman ensimmäisenä radioasemana digitaalista, visuaalista radiolähetystä DVB-H -verkossa.

Miksi olette panostaneet radion digitalisoitumiseen?

-SBS uskoo, että radiot tulevat digitalisoitumaan Suomessa seuraavan toimilupakauden aikana. Yksi varteenotettavimmista vaihtoehdoista kaupallisille radioasemille on DVB-H.

Onko DVB-H <>verkko verrattavissa gsm-verkkoon eli tarkoittaako tämä äänen ja kuvan digitaalista siirtoa/vastaanottamista (DVB-H) matkapuhelimilla?

-DVB-H tarkoittaa äänen ja kuvan digitaalista lähettämistä. DVB-H tulee sanoista Digital Video Broadcasting Handheld. Asiaa voisi verrata esimerkiksi seuraaviin:

o DVB-T = Digital Video Broadcasting Terrestial – antennivastaanotto
o DVB-C = Digital Video Broadcasting Cable – kaapelivastaanotto
o DVB-S = Digital Video Broadcasting Satellite – satellittivastaanotto

-DVB-H on siis saman signaalin jakelua kuin esim. tavallisessa tv:ssä, mutta nyt se on koodattu matkapuhelimiin sopivaksi. Lähetys tarvitsee vähemmän kaistaa, koska kuva on huomattavasti pienempi. Tällä hetkellä Digitan DVB-H verkko kattaa Kehä 1:n sisäpuolen. Verkko tulee laajenemaan sen jälkeen kun nyt haussa olevat verkkotoimiluvat myönnetään. Suomessa on tällä hetkellä 3 tv-kanavanippua (A,B,C) ja esim. SBS:n Canal+ ja The Voice ovat C-kanavanipussa. Neljäs kanavanippu on varattu juuri kyseessä olevalle mobiili-tv toiminnalle.

Mikä DVB-H:sta tekee niin erinomaisen?

-Teknologia vie vähemmän tilaa kaistalta eli voimme lähettää kuvaa ja ääntä siten, että niitä voidaan vastaanottaa myös moderneilla matkapuhelimilla. On siis mahdollista lähettää esimerkiksi entistä korkealaatuisempia kuvia, animaatiota ja grafiikkaa. Tärkeää on myös se, että vastaanottaminen ei varsinaisesti lisää puhelinkuluja.

Miten DVB-H eroaa DAB:sta?

-DAB (Digital Audio Broadcasting) on yksi ensimmäisistä radion
digiteknologioista. YLEllä on ollut vuodesta 1997 lähtien käytössä
koeverkko, jonka toiminta päätettiin lopettaa elokuussa 2005. Merkittävin ero DAB ja DVB-H:n välillä on kuva. DAB-vastaanottimet välittävät ainoastaan ääntä ja muutamat tekstiä kuuntelijalle, kun taas DVB-H:ssa samassa signaalissa kulkee myös kuva.

Lisäksi DVB-H on teknologia soveltuu erinomaisesti matkapuhelimiin.

Lähetyksiä voi siis vastaanottaa kännykällä. Onko tämä tarkoitus myös jatkossa?

-Lähetykset ovat jatkossa vastaanotettavissa myös puhelimen DVB-H –vastaanottimilla. Tulemme tuottamaan maksullisia lisäpalveluita, jotka on helppoa ostaa puhelimella. Tyypillinen esimerkki näistä maksullisista palveluista ovat soittoäänet. Palveluita kehitetään koko ajan käyttäjäkohderyhmä mielessä pitäen.

Mikä on puhelinoperaattorien rooli jatkossa?

-Käytännössä yhteistyökumppanin rooli eli operaattorit hoitavat
laskutuksen asiakkailta samaan tapaan kuin esimerkiksi
tekstiviestinäänestyksissä.

Kuka yllämainittuja lähetyksiä on voinut kuunnella?

-Keväällä ja kesällä 2005 järjestettiin 500 hengen testipilotti, nimeltä Finnish Mobile TV Pilot (FINPILOT). Nyt syksyllä SBS Finland on tehnyt omia testejään eri pienryhmissä. Kyseessä ei ole siis vielä kaupallinen vaihe.

Mitä lähetys on pitänyt sisällään?

-Lähetys on ollut sisällöltään samaa kuin FM-radiolähetyksemme
Uusi Kiss -radioasemalla.

Millä välineellä pilottivaiheen lähetyksiä on voitu kuunnella?

-Nokian 7710 puhelimella, joka on varustettu takakanteen
kiinnitettävällä toistaiseksi ei-kaupallisella SU-22 DVB-H –
vastaanottimella. Ensi vuonna markkinoille tulee todennäköisesti
matkapuhelinmalleja, joilla lähetyksiä voi seurata.

Maksetaanko uudesta digitaalisesta jakelutiestä erikseen tekijänoikeusmaksu?

-Kyllä, vaikka kysymyksessä on saman radiolähetyksen lähettämisestä samalle yleisölle, Teoston näkemyksen mukaan siitä pitää maksaa uusi korvaus. SBS:n ja Suomen Radioiden Liiton näkemyksen mukaan yhdestä sisällöstä tulee maksaa vain yksi maksu. Suomessa tekijänoikeusmaksut perustuvat radioyhtiön liikevaihtoon; mitä enemmän kuuntelijoita ja sitä
kautta mainosmyyntiä, sitä enemmän maksetaan myös tekijänoikeuksien haltijoille korvauksena musiikin käytöstä. Teoston edustama kanta on, että uusi jakelutie tuo aina uuden korvauksen, on kestämätön ja johtaa siihen, että radiot eivät ota uusia jakeluteitä käyttöön. Tämä hidastaa omalta osaltaan radion digitalisoitumista.

-Tekijänoikeusjärjestöjen ylisuuret vaatimukset ovat myös syynä siihen, että suomalaiset radioasemat muutamaa pientä poikkeusta lukuun ottamatta eivät ole kuunneltavissa internetin kautta.

Miksi haluatte tehdä tällaista uutta teknologiaa hyödyntävää lähetystä?

-Haluamme tarjota kuluttajille uudenlaista sisältöä, jolla vahvistetaan radiokanavan ja kuuntelijoiden suhdetta. Radio on kuluttajille läheinen media, joten interaktiivisuutta on luonnollista kehittää myös tämän uuden teknologian avulla.

Mainostajalle uusi teknologia tarjoaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.

Ovatko maksulliset palvelut esimerkiksi MP3-kappaleita?

-Mahdollisesti. Olemme musiikkibisneksessä ja jakelemme musiikkia kuluttajalle eri muodoissa: radio, mp3, cd-levyt.

Mikä ero tällä on viime kevään Nokian kanssa tehtyyn Visual Radio–projektiin?

-Merkittävin ero Visual Radioon on se, että Visual Radio on jo
kaupallisessa vaiheessa kun taas DVB-H projektit ovat vielä testauksessa. DVB-H:ssa kuluttaja pystyy vastaanottamaan joukkoviestintänä lähetettävää dataa puhelimeensa, kun taas Visual Radiossa kuvasisältö tulee kuluttajalle GPRS-verkon yli ja siitä joutuu maksamaan operaattoristaan riippuen eri suuruisen datamaksun.

Visual Radio ei ole digitaalinen radio, vaikka niin voisi luulla. Visual Radio -kännyköissä on tavallinen analoginen FM-vastaanotin. Puhelimessa oleva sovellus vastaanottaa radio-ohjelmaan liittyvää datavirtaa GPRS-liittymän kautta, jota käytetään myös paluukanavana.

Tekeekö joku muu radioasema jo Visual Radio -lähetystä?

-Kiss FM oli maailman ensimmäinen radiokanava joka tarjosi säännöllisiä Visual Radio lähetyksiä. Jouluksi 2005 tuomme markkinoille Radio Cityn. Maailmalla Visual Radioita löytyy mm. Singaporesta. Monet radiokanavat ympäri maailmaa ovat jo allekirjoittaneet sopimukset Visual Radiosta, mutta eivät ole vielä avanneet palveluitaan.

Mikä rooli Elisalla on ollut tässä lähetyskokeilussa?

-Elisa on ollut pääyhteistyökumppanimme tässä hankkeessa. Aloitimme projektin yhdessä. Elisa oli täysjäsenenä FINPILOT-hankkeessa ja teimme Elisan INDICA-hankkeelle rinnakkaisen INDIRA-hankkeen. Tarjosimme jo FINPILOTin aikaan Elisalle sisältöä.

DVB-H -hankkeessa olemme käyttäneet Elisan julkaisutyökalua, jolla on tehty sisältöä DVB-H verkkoon. Lisäksi meillä on monia muita yhteisiä kehityshankkeita.

Mikä on Digitan rooli hankkeessa?

-Digita on verkko-operaattori, joka on ylläpitänyt verkkoa, joka
rakennettiin FINPILOT-hanketta varten.

Mikä on Nokian rooli hankkeessa?

-Nokia on toimittanut pilottiin päätelaitteet.

Mikä on A4 Median rooli hankkeessa?

-A4 Media on ollut sisällön paketoija eli ovat saaneet meiltä
taustatiedot ja tutustuneet Visual Radioon ja sen pohjalta he ovat
luoneet sisältöä DVB-H -lähetyksiimme.