Google hallitsee maailman online-mainonnan markkinoita. Vaikka mediatalot eivät enää aliarvioi sen kykyjä mainosmyynnissä, tällä kertaa vanhan median antama tyrmäys on kuitenkin ankara. “Olen nähnyt ennenkin tällaisia broker-ideoita, jotka ovat päättyneet onnettomasti”, sanoo New York Post -lehdessä Steven Saslow, johtaja ConfirMediassa. Yhtiö auttaa mainostajia mainosten tuloksien arvioinnissa.

TV-kanavat sekä mediatoimistot, jotka välittävät mainoksia, vastustavat ajatusta, että TV-mainoksien ostaminen perustuisi jatkossa tietokoneen ohjaamaan huutokauppaan. Nyt isot mainostajat, kuten Procter & Gamble ja General Motors, suunnittelevat huolella kuukausien ajan monella kanavalla ajettavia kampanjoitaan, mikä vaatii tutkimusta ja analysointia.

“Useimmat mainostajat eivät halua laittaa mainosrahojaan jonkun muun kontrolloimaksi, sanoo ex-johtaja Rick Sirvaitis GM Mediaworksista, jossa hän osti mainosaikaa tv-yhtiöistä. Hän ei myöskään usko, että mediatalot lähtisivät Googlen toimintaan mukaan.

New York Post arvelee, että Google lähteekin liikkeelle pienesti paikallisista TV-kanavista, ehkäpä aivan niche-asemista, joilla on huutava pula mainosrahoista. Google saattaa aloittaa myynnin ehkä kaapeli- ja satelliittifirmoista, jotka myyvät ohjelmaa paikallisille TV-asemille, lehti olettaa.

Mainosten välitysbisnestä koetti luoda vuonna 2001 Enron, joka sittemin romahti muista syistä. Enron ehtikin tehdä jo sopimuksia paikallisten TV-yhtiöiden kanssa, mutta se ei saanut mukaan suuria verkkoja eikä mediatoimistoja.

Googlen webmainoksien myynti oli tämän vuoden kolmannella neljänneksellä 1,58 miljardia dollaria. Vuosi sitten luku oli puolet tästä eli 805 miljoonaa dollaria.

Googlen pääjohtaja Eric Schmidt vahvisti viime viikolla, että TV-mainoksien välittäminen on yhtiön suunnitelmissa.