Tilastotiedot tämän vuoden kolmelta ensimmäiseltä neljännekseltä kertovat, että kaunokirjallisuudella menee edelleen hyvin. Kustantajien tilastossa nousua on peräti seitsemän prosenttia viime vuoteen verrattuna, ja kirjakaupat ovat myyneet kaunokirjallisuutta lähes yhtä nousujohteisesti.

Lastenkirjojen myynnissä näkyy pieni koukkaus alaspäin, mutta syy on onneksi tiedossa: tänä keväänä ei ilmestynyt suomenkielistä Harry Potteria. Tietokirjoja on myyty alkuvuonna viime vuotiseen tapaan, ja kirjojen kokonaismyynti on tässä vaiheessa samalla tasolla kuin viime vuonna.

Suosituin käännöskirjailija on Dan Brown
Suosituin käännöskirjailija on Dan Brown

Kotimaisen kirjallisuuden suosituimpia kirjailijanimiä olivat syyskuun Mitä Suomi lukee -listalla Juba Tuomola, Leena Lehtolainen, Anna-Leena Härkönen, Laila Hirvisaari ja Ilkka Remes. Käännetyn kaunokirjallisuuden ehdoton kuningas oli edelleen Dan Brown, kannoillaan Henning Mankell. Lastenkirjalistan ykkönen oli Mauri Kunnas ja tietokirjojen listalla Sauli Niinistö päihitti sienioppaat. Syksyn kirjoista suurin osa ehtii ilmestyä 27.10.05 alkaviin Helsingin kirjamessuihin mennessä.