Yleisradion lähettämästä Lotto-arvonnasta on tehty selvityspyyntö Julkisen Sanan Neuvostolle syykuussa. Toimittaja Jouko Kämäräinen pyytää JSN:ltä selvitystä, rikkooko YLE hyvää journalistista tapaa, kun se tulkitsee kaupallisen Lotto-arvonnan, joka on Veikkauksen mainos, kuuluvan osaksi sen julkisen palvelun tehtävää.

Jouko Kämäräinen kirjoittaa, että eduskunnan Yleisradio Oy:stä säätämän lain 12 §:ssä sanotaan, että yhtiö ”ei saa lähettää mainontaa televisio- tai radio-ohjelmistojensa eikä muiden eri televerkoissa tarjoamiensa julkisen palvelun tehtävään kuuluvien sisältöpalvelujen yhteydessä”. Yhtiö ei saa myöskään tuottaa sponsoroitua ohjelmaa.

YLE on kirjannut arvokseen riippumattomuuden, Kämäräinen toteaa ja viittaa YLEn periaatteisiin. ”YLE on kaupallisesti ja poliittisesti riippumaton: toiminta rahoitetaan suurimmaksi osaksi yleisöltä kerättävillä tv maksuilla, ei mainostuloilla eikä valtion budjetista. Ohjelmistossa pyritään tasapuoliseen käsittelytapaan ja puolueettomuuteen.”

Edellä mainitusta huolimatta Yleisradio lähettää ykköskanavallaan koteihin joka lauantai kello 20.45 Lotto-arvonnan, joka on osa valtion omistaman Veikkaus Oy:n kaupallista liiketoimintaa.

Kämäräinen kirjoittaa: “Pyydän Julkisen sanan neuvostoa selvittämään, rikkooko YLE hyvää journalistista tapaa tulkitsemalla kaupallisen Lotto-arvonnan – jonka voi perustellusti tulkita myös Veikkaus Oy:n mainokseksi – kuuluvaksi osaksi julkisen palvelun tehtävää.”

Hän pyytää Julkisen sanan neuvostoa mainitsemaan päätöksessään, koskeeko JSN:n Lotto-arvontaa koskeva päätös myös Yleisradion kanavillaan uutisoimia kaupallisia raviveikkaus- ja vakioveikkauspelejä.

Kysymyksessä on merkittävä periaatteellinen päätös, joten pyydän Julkisen sanan neuvostoa perustelemaan päätöksensä erityisen huolellisesti.