Pohjoismaisen lyhyt- ja dokumenttielokuvan suurfestivaali Nordisk Panorama järjestetään tänä vuonna Bergenissä Norjassa 23.–28. syyskuuta. Festivaalin kilpasarjoihin on valittu yhteensä viisitoista suomalaista elokuvaa.

Dokumenttielokuvien kilpailuun valituista 20 elokuvasta peräti kuusi on suomalaisia. Näistä Suomessakin ennennäkemätön on Susanna Helken ja Virpi Suutarin Pitkin tietä pieni lapsi, jossa suomalaisen lapsuuden tavalliset näyt ja tapahtumat saavat uuden merkityksen maahanmuuttajalapsen silmin nähtyinä. Elokuva tulee Suomessa teatteriensi-iltaan 18. marraskuuta.

Muut dokumenttielokuvakilpailuun valitut suomalaiset teokset ovat Mervi Junkkosen Hiljainen tila, Iina Terhon Kahdeksaksi helvettiin, Kai Nordbergin Aikansa lapsia, Kim Finnin Riot On! sekä Pirjo Honkasalon Melancholian 3 huonetta.

Lyhytelokuvakilpailun 40 osanottajasta suomalaisia on yhdeksän: Matti Harjun Mies etsii miestä, Katja Ketun The Easy Writer, Petra Lindholmin Until, Juha Mäki-Jussilan Program, Laura Neuvosen Kutoja, Pekka Sassin Bird, Miika Soinin Harmaa alue, Mika Taanilan Optinen ääni ja Arto Tuohimaan Perkele.

Kaikkiaan festivaalin kilpasarjoihin tarjottiin tänä vuonna lähes 400 elokuvaa. Sarjojen pääpalkinnot, Nordic Short Film Award ja Nordic Documentary Award, ovat kumpikin arvoltaan 50.000 Norjan kruunua (noin 6.400 euroa). Palkinnot jaetaan tiistaina 27. syyskuuta.