Pidän mainoksista ja katson niitä mielelläni, sanoo Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner. Tosin hän toteaa, että mainoksissa häntä kiehtoo niiden taiteellisuus ja osaaminen, koska yhteen mainokseen on käytetty keskimäärin noin kolmekymmentä kertaa enemmän työtä kuin toimitukselliseen ohjelmaan. Yleisradioon hän ei halua tuoda mainoksia.

Miksi pidätte mainoksista, Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner?
-Mainoksissa arvostan erityisesti sitä työtä ja osaamista, joka niiden tekemiseen on panostettu. Katson näitä mainoksia erityisesti sillä silmällä, että minkätyyppistä taiteellista luovuutta niissä on käytetty.

Pidän mainoksista ja katson niitä, sanoo YLEn toimitusjohtaja Mikael Jungner.
Pidän mainoksista ja katson niitä, sanoo YLEn toimitusjohtaja Mikael Jungner.

Ovatko mainokset teille kaupallisesti tärkeitä?
-Tottakai mainosten kautta saa ihan hyvää informaatiota, mutta ehkä enemmän seuraan kuitenkin niitä niiden taiteellisten ansioiden kautta.

Miksi ette tuo mainoksia Yleisradioon?
-Yleisradio on ja sen tuleekin pysyä riippumattomana kanavana. Sen takia jako, jossa mainokset ovat käytössä kaupallisten yhtiöiden toimesta ja Yleisradio toimii muutoin, toimii ihan hyvin, enkä näe mitään syytä lähteä tällaista kuviota sekoittamaan.

Tällä hetkellä inernet vie paljon aikaa television katsomiselta? Eikö tässä tilanteessa olisi parempi kehittää internet-tv:tä eikä digitv:tä?
-Nämä kaksi eivät ole millään tavalla toisiaan poissulkevia. Digi-tv on täällä jo nyt, ja netti-tv on ehkä tulossa sikäli mikäli uusia teknologioita kypsyy, niin kyllä Yleisradio aikoo tässä olla mukana, mutta vasta sen jälkeen kun on kyse kypsästä teknologiasta. Mihinkään kokeiluun Yleisradiolla ei ole varaa panostaa.

Ruotsissa on hyvin laaja webbradio. Siellä voi kuunnella kymmeniä kanavia netissä. Suomessa ei. Miksi?
-Suurin syy on tekijänoikeudet. Yleisradiolla on tietenkin pyrkimys päästä nettiin, mutta se on mahdollista vasta kun tekijänoikeuskysymyksistä on päästy sopimukseen. Toisaalta Yleiradiolla on paljon omaa sisältöä ja tuotantoa, jota voi netin kautta katsoa ja kuunnella.

Missä vaiheessa tekijänoikeuspulman ratkaiseminen on?
-Kyllä se tulee viemään vielä aikaa. Kysymys on suuresta periaatteesta. Käsittääkseni tämä vaatii vielä tekijänoikeuspuolella pohdiskelua ja rivien koontia. Esimerkiksi sopimusten uudistaminen sellaiseksi, että tekijänoikeusjärjestöt edustaisivat kattavasti myös kaikkea sellaista toimintaa mitä verkossa nyt tapahtuu.

Ylen ruotsinkielisessä radiossa on suosittu Extrem-blogi, jossa on jo joka kolmas suomenruotsalainen nuori jäsenenä. Aitotteko kehittää myös suomenkieliselle puolelle vastaavaa?
-Kyllä suomenkieliseltä puolelta löytyy vastaavia eri ohjelmien tiimoilta, mutta mikään näistä ei ole saanut samanlaista menestystä osakseen kuin Extreme. Yleisradio on vahvasti mukana nettimaailmassa. Nyt on syytä katsoa tarkemmin Extremen menestystä ja laajentaa tällaista toimintaa netissä.

Lopuksi kysymys mobiilitelevisiosta, jossa Yleisradio on myös aktiivisesti mukana. Uskotteko ihan oikeasti mobiilitelevisioon, että noin pienestä ruudusta voi katsoa televisiota?

-Olen koko kevään pientä mobiili-tv:tä kantanut mukanani. Kymyksessä oli Nokian prototyyppi. Vaikka kysymyksessä ei ollutkaan vielä valmis tuote, niin sen laatu, katsottavuus, käytettävyys olivat huippuluokkaa. Kyllä tuollaista laitetta mielelläni pitäisin mukana jatkossakin.

Millä aikataululla mobiilitelevisio tulee laajemmin käytettäväksi?
-Uskoisin, että kaupallisiin sovelluksiin päästäisiin ehkä jo ensi vuoden aikana, viimeistään 2007. Missä vaiheessa mobiili-tv:stä tulee laajojen kansanjoukkojen käyttämä palvelu, on jo vaikeampi kysymys.

Kuuntele Mikael Jungnerin äänihaastattelu Päätoimittaja Paavo Vasala haastattelee häntä ICT-messuilla Helsingin Wanhassa Satamassa 14. syyskuuta 2005. Kesto 5 min 14 sek.