Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat ovat perustaneet yhteistyössä online-musiikkikaupan nettisaittiensa yhteyteen. Kilpailu musiikin laillisista lataajista on kovaa. Antipiracyn mukaan laillisia nettikauppoja uuden tulokkaan lisäksi ovat ainakin Biisi.fi, iTunes Finland, Laturi, MSN Music Club Finland, StreamMan, Pepsi MaxMusic ja NetAnttila. Erikoinen kilpailuasema kaupoille muodostuu myös laittomasta piratismista.

“Haluamme tarjota kuluttajille helpon ja laillisen tavan hankkia musiikkia levyarvostelujemme luonnollisena jatkeena. Sanoman tavoitteena on laajin ja helppokäyttöisin online-musiikkikauppa Suomessa. Uskomme, että voimme olla vahvasti mukana kasvattamassa musiikin myyntiä verkossa. Palvelu vahvistaa Sanoman monikanavaista toimintamallia ja verkkopalvelujen asemaa tärkeässä nuorten aikuisten kohderyhmässä”, Sanoma Osakeyhtiön toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

“Palvelun perustaminen on luonnollinen jatke Radio Helsingin ostamiselle. Jo aiemmin Nyt.fi-verkkopalvelussa on ollut mahdollisuus kuunnella arvosteltuja kappaleita. Haluamme tuoda erityisesti esille suomalaista musiikkia”, Helsingin Sanomien toimitusjohtaja Pekka Soini kertoo.

Palvelun Sanoma toteutettaa yhteistyössä levy-yhtiöiden kanssa. Teknisen toteutuksen tekee ruotsalainen InProdicon, joka on Pohjoismaiden suurin alan toimija.

Musiikkibisnes kärsii piratimista – lähtökohta hankala

Suomen äänilevymyynnin markkinat vuonna 2004 olivat n. 105 milj. euroa. Sanoma arvioi musiikin online-myynnin kasvavan lähivuosina nopeasti. Suomen äänitemyynnissä kotimaisen musiikin osuus vuonna 2004 oli 56 %, mikä on Euroopan huippuluokkaa.

Nettilataamot taistelevat laitonta piratismia vastaan. Antipiracyn, tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeksusksen, mukaan internetpiratismi näkyy myyntitilastoissa. Sen mukaan kaikki merkittävät riippumattomat tutkimukset (Forrester, Enders, Impact) osoittavat, että luvaton tiedostojen jako vähentää ihmisten levyostoksia. Tuoreimman Forresterin tutkimuksen (8/2004) mukaan musiikkia Internetistä imuroineesta 36 % ostaa imuroinnin seurauksena vähemmän äänitteitä kuin aikaisemmin, kun taas 10 % ilmoittaa lisänneensä ääniteostojaan.

Laillinen verkkokauppa ponnistaa vaikeista lähtökohdista. “Rikollisen toiminnan kitkeminen on kuitenkin elinehto laillisille kauppapaikoille. Äänitealan velvoite on omalta osaltaan turvata laillisen kaupan mahdollisuudet sekä luovan sektorin työpaikat”, kertoo IFPI:n (ääniteteollisuuden kansainvälinen toimialajärjestö) lisensioinnista ja oikeudenkäynneistä vastaava johtaja Lauri Rechardt.

Mm. laturi.fi ja maxmusic.fi – palveluiden taustalta löytyvän Securycastin toimitusjohtaja Ben Mellin antaa tukensa oikeustoimille: “Musiikin myyminen kuluttajille tilanteessa, jossa sitä jaetaan samanaikaisesti vertaisverkoissa luvatta ilmaiseksi, on kilpailullisesti hyvin vaikeaa. Laillisen äänitekaupan osalta olisi erittäin tärkeätä, että eduskunta säätäisi pikaisesti voimaan tehokkaat keinot puuttua nettipiratismiin”, toteaa Mellin.