Suomen Balkanin suurlähettiläs Alpo Rusin vakooja-epäilyistä on suunnitteilla elokuva. Rusi kertoo Journalisti-lehdessä, että elokuvasta on kättä-päälle-sopimus jo tehty. Rusin tarinassa nähdään konnien ja sankarien joukossa koko joukko journalisteja ja medioita, lehti kertoo.

Journalistit saavat konnan roolin Alpo Rusin elokuvassa
Journalistit saavat konnan roolin Alpo Rusin elokuvassa

Alpo Rusi mainitsee nimeltä toimittajat, jotka ovat hänen mustalla listallaan. Rusi luettelee Helsingin Sanomien Arto Astikaisen, Ilta-Sanomissa aiemmin toimineen Pekka Ervastin ja Kansan Uutisten Jukka Parkkarin sekä viittaa myös ay-liikkeen tiedotustehtävissä toimiviin henkilöihin. Hän kyselee myös Yleisradion Pekka Lehtisen lähteiden perään.

”Totean tämän päivän tietojeni pohjalta, että Supolla on suomalaisessa yhteiskunnassa, mediassa, ay-liikkeessä ja politiikan huipulla yhteistyöhenkilönsä, pahimmillaan maksetut vasikkansa. Tämä koneisto oli rasvassa koko Rusi-tutkinnan ajan. Koneistoa ei kiinnostanut totuus, vaan se sai tyydystä syyllistämisestä, ehkä palkkioistakin”, Alpo Rusi lataa.

Hänen mukaansa ”armottomimpia kenttäoikeuksien toimeenpanijoita” olivat YLE, Sanoma-konsernin eräät toimittajat ja vasemmistolehdistö.

Syytettä ei nostettu Stasi-tiedosta

Alpo Rusin tarinan taustalla on DDR:n Stasin arkistoista kootto Rosenholtz-aineisto, joka luovutettiin Suomen viranomaisille huhtikuussa 2000. Aineistossa on tietoja suomalaisten yhteistyöstä Stasin kanssa. Toukokuussa 2002 Suojelupoliisi otti yhteyttä Alpo Rusiin ja aloitti esitutkinnan. Taustalla oli Stasin rekisteritieto XV/11/69. Rekisteri oli avattu tammikuussa 1969 Alpo Rusille. Rekisteristä vastanneen Peter Kellerin mukaan Alpo Rusi oli ”mahdollinen tulevaisuuden tietolähde.”

Keskustajohtaja Esko Aho pyysi kesäkuussa 2002 Alpo Rusia luopumaan keskustan ehdokkuudesta tulevissa eduskuntavaaleissa. Esitutkinta päättyi vaalien jälkeen maaliskuussa 2003, eikä Alpo Rusia vastaan nostettu syytettä.