Vuoden aikana esille noussut merkittävä viestintäsuoritus on
www.sukellus.fi: nopeaa ja inhimillistä tiedonvälitystä kriisissä .

Vuoden viestintäteon suorittajat ovat toimitusjohtaja Alex Nieminen, sukellusyrittäjä Janne Miikkulainen, toimittaja Petri Ahoniemi, IT – asiantuntija Sami Köykkä, järjestelmäinsinööri Matti Anttila, tuottaja Mimmu Pekkanen ja tietoliikennetekniikan opiskelija Kalle Valkama.

Kaakkois-Aasian tsunamikatastrofi ja siihen liittyvä viestintä Suomessa on ollut vuoden puheenaihe. Internet sivut www.sukellus.fi on jo moneen kertaan vuoden kuluessa palkittu nopeasta ja ammattimaisesta tiedonvälityksestä kansalaisille. Myös ProCom -viestinnän ammattilaiset haluaa antaa kunnianosoituksensa näille verkkotiedottajille. www.sukellus.fi -palvelun tsunamia koskeva tietopalvelu on nostanut sähköisen viestinnän edut erinomaisella tavalla pintaan. Internetin avulla tapahtuva viestintä on kiistattoman nopeaa, laajaa, kansainvälistä ja vaikutusvaltaista. www.sukellus.fi osoitti, että verkkopalvelu voi olla myös luotettavaa.

Palvelun takana olevat yksilöt ansaitsevat huomiota esimerkillisestä valppaudesta ja vastuullisuudesta. Näitä ominaisuuksia tarvitaan jokaiselta viestinnän ammattilaiselta.

Hannu-Pekka Laiho Vuoden tiedottaja

Hannu-Pekka Laiho
Hannu-Pekka Laiho

Vuoden tiedottaja on henkilö, joka on tehnyt merkittävän päivätyön tiedotustehtävissä tai on viimeisen vuoden aikana noussut esille viestintävaikuttajana.

Vuoden tieodottajaksi Procom on valinnut viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laihon Suomen Punainen Rististä.

Suomen Punaisen Ristin palvelukseen vuosikymmenen alussa siirtynyt pitkän linjan lehtimies Hannu-Pekka Laiho saa tunnustuksen asiallisesta ja uskottavasta viestintätyöstä tsunamikatastrofin aikana. Sekä jäsenistöön, tuomaristoon että median edustajiin on tehnyt vaikutuksen Laihon kyky toimia tiedottajan roolissaan hyvinkin suunnittelemattomassa ja vaikeassa viestintäympäristössä. Kun tsunamikeskustelu kävi kuumimmillaan, Hannu-Pekka Laiho peräänkuulutti eettistä pohdintaa toimituksiin syytösjahdin sijasta.

Vuoden johtaja: Keijo Suila, pääjohtaja, Finnair Oyj

Pääjohtaja Keijo Suila saa tunnustuksen systemaattisesta paneutumisestaan Finnairin henkilöstö- ja viestintäorganisaation kehittämistyöhön. Viestintä on aktiivinen osa Finnairin strategiaa ja kaikkia toimintoja. Viestinnällä pyritään aitoon vuorovaikutukseen eri henkilöstöryhmien kesken. Sisäinen viestintä on avain strategiaan sitoutumiselle ja henkilöstön hyvinvoinnille. Keijo Suila on toiminnallaan ja esimerkillään osoittanut ymmärtävänsä viestinnän arvon ja merkityksen.

Mari Paalosalo on vuoden toimittaja

Taloussanomien Markkinointi- ja myyntisivujen tuottaja Mari Paalosalo saa tunnustuksen kyvystään tehdä hyvää lehtityötä yhteistyössä viestintäihmisten kanssa. Mari on aidossa dialogissa tiedottajien ja viestintäkonsulttien kanssa ja osaa hyödyntää heitä tiedon hankinnassa. Mari on kunnianhimoisesti ottanut viestinnän agendalleen markkinoinnin ja myynnin lisäksi lehden teemaosiossa. Mari on helposti lähestyttävä, keskusteleva ja avoin myös muiden ideoille. Ominaisuuksia, joita tiedottaja toivoisi enemmänkin toimittajalta.

Bettina S. Vuoden nuori viestintävaikuttaja

Bettina Sågbom-Ek, ohjemajuontaja, toimittaja, Yleisradio FST:stä on Procomin mukaan tuleva viestintävaikuttaja, joka on pelkäämättömästi tarttunut koviinkin haasteisiin.

Ruotsinkielinen keskusteluohjelma Bettina S. on lyhyessä ajassa onnistunut yllättämään television katsojia yli kieli- ja ikärajojen. Bettina Sågbom-Ekistä on tullut viestintävaikuttaja. Hän ei ole enää mikään nuori tekijä, mutta hän on onnistunut nuorentamaan tv-journalismia. Tekemään siitä raikasta ja persoonallista. Bettina Sågbom kutsuu ohjelmaansa kiinnostavia ihmisiä, joilla on aitoa asiaa. Bettina S on ohjelma, josta puhutaan.

Vuoden viestintäkumppani: Pentti Paulasto

Pentti Paulasto
Pentti Paulasto

Pentti Paulasto, viestintäkonsultti, hallituksen puheenjohtaja on vuoden viestintäkumppani, joka sparraa asiakkaan kohti kestävää menestystä.

PP-Viestinnän perustaja Pentti Paulasto on pitkän yrittäjäuransa varrella ollut monen viestintäammattilaisen luotettava yhteistyökumppani. Hänen osaamistaan piilee onnistuneiden yritysten tai yhteisöjen viestintäprojektien taustalla. Paulasto kuuluu viestinnän vaikuttajien harmaisiin eminensseihin. Hän on rakentanut viestintätoimistoille johtamiskoulutusohjelman sekä viestintäkonsulttien koulutusohjelman. Tänä vuonna käynnistyvä suomalaisten viestintätoimistojen laatuauditointiohjelma on myös pitkälle Pentti Paulaston aikaansaannos.

Tunnustus elämäntyöstä viestinnän parissa Leif Fastille

Leif Fast
Leif Fast

Leif Fast, Taloudellisen Tiedotustoimiston toimitusjohtaja, jäi eläkkeelle vuonna 1995. Hän oli teollisuuden puolestapuhuja, taustavaikuttaja ja viestinnän vapauden lipunkannattaja. Fast toimi vaikeassa raossa. Teollisuuden imago oli kyseenalainen; radikaalit voimat olivat iskussaan ja vuorineuvokset huohottivat niskaan. Hän selviytyi, koska oli sitkeä ja särmikäs. Hän oli nostamassa yritystiedottajan työn kunnialliseksi ammatiksi. Samalla hän oli saattamassa Suomea tyylikkäästi EU:n jäseneksi.

Valinnat teki raati, johon kuuluivat Viestintätoimistojen liiton puheenjohtaja Kaija Langenskiöld, apulaistiedotuspäällikkö Mikko Norros Valtioneuvoston kansliasta, päätoimittaja Juhani Pekkala Taloussanomista, professori Leif Åberg Helsingin yliopistosta, ProComin puheenjohtaja Jukka-Pekka Vuori sekä ProComin toiminnanjohtaja Elina Melgin.