Raportin mukaan USA:n kymmenen suurinta mediafirmaa ovat Daily Mail & General Trust, Gannett, McGraw-Hill, Pearson, Reed Elsevier, Reuters, Thompson, Tribune, VNU ja Wolters Kluwer. Ne keräsivät viime vuonna yhteensä 60 miljardia dollaria mainostuloja, joka oli neljä miljardia enemmän kuin vuonna 2003.

Google ja Yahoo yhdessä saivat kokoon 6,5 miljardin dollarin liikevaihdon, joka myös kasvoi neljä miljardia edellisvuodesta. ”Tämä kasvu olisi mennyt muutoin näille kymmenelle suurimmalle firmalle. Tämä koskee selvimmin sanomalehtiä ja b-to-b-aikakauslehtiä, jossa ongelmat ovat suuria. Perinteinen media on ollut vaikeuksissa dollarien hankinnassa”, sanoo analyytikko Gary Stein, JupiterResearchista InformationWeek-julkaisulle.

”Monet perinteiset mediat saavat enemmän kuin puolet tuloistaan luokitelluista ilmoituksista, jotka menevät nyt Googleen ja Yahoon”, hän toteaa.

Raportissa nimetään erityisesti maan johtava sanomalehti New York Times ”putoavaksi kiveksi”, jonka mainostulot eivät enää kasva ja jolla on vaikeuksia saada nuoria lukijoita. Yksi keino perinteiselle medialle sopeutua muuttuneeseen tilanteeseen on ostaa online-medioita. Näin on tapahtunutkin kun Dow Jones osti Marketwartch.comin ja About.comin.

Hänen mukaansa sanomalehden on kuitenkin vaikeata kääntää vaihdetta ja muuttua online-mediaksi, koska ne eivät ole opetelleet harjoittamaan nettibisnestä. Niiden sisäiset rakenteelliset esteet jarruttavat siirtymistä sellaiseen online-mediaan kuten Googleen, hän sanoo.

Raportin mukaan myös printtimedian ja online-median mainoksien hinnat ovat epätasapainossa. Mainostajat maksavat nyt joko liian paljon printtimainonnasta tai liian vähän online-mainoksista. Printtimainonnan tehoa ei nyt voida mitenkään käytännössä mitata, mutta nettimedian mainoksien tehon mittaaminen on konkreettista.