Itse asiassa Erkon lausunnoilla on enemmän painoarvoa kuin yleisesti tiedetään. Hän häärää niin kansainvälisen liiketoiminnan kuin poliitikan taustalla korkealla tasolla omalla tyylillään ja loistavilla suhteillaan. Erkko tietää, tuntee ja vaikuttaa. Hän pitää suoria yhteyksiä valtioiden päämiehiin ja suurliikemiehiin ympäri maailmaa. Hän on tämän maan kannalta monta kertaa merkittävämpi vaikuttaja kuin Tarja Halonen potenssiin korotettuna.

Valittujen Palojen mukaan Aatos Erkko luottaa aikakauslehtien ja sanomalehtien tulevaisuuteen, mutta ilmaisjakelulehtien ja sensaatiojournalismin elinkelpoisuutta hän epäilee, vaikka hänelle läheinen SanomaWSOY toimii myös näillä alueilla. Sanoma on ostanut pääkaupunkiseudulla ilmaisjakelulehtiä ja perustanut myös omia, joilla yhtiö vastaa pienemmän mediakeisarin Eero Lehden heittämään haasteeseen ja toisaalta ruotsalaisen Metro-lehden kiristämään kilpailuun.

Aatos Erkon epäilys ilmaisjakelulehtien kannattavuudesta perustuu varmaan hänen kokemukseensa. Ilmaisjakelulehdet ovat kaikkialla lopulta ”tekstimainontaan kallistuvia vipusia”, joilla ei tehdä rahaa. Niinpä niiden sisältökin on kepoista. Lukijat arvostavat hyviä journalistisia juttuja, joita voi painaa vain sellainen media, jolla on varaa palkata kunnon toimittajia. Kun on lukijoita, saa myytyä myös mainoksia. Erkon näkemys, että kannettu vesi ei kaivossa pysy, on oikea. Sanoman ilmaisjakelulehti-projektille siis voitaneen heittää nopeat hyvästit, jos ne vähänkään alkavat piiputtaa. Erkolta ei varmaankaan sympatiaa tipu.

Iltasanomat on Erkon aikana kasvanut tärkeäksi osaksi Sanomaa. IS perustuu täysin sensaatiojournalismiin, jolla ei ole kuitenkaan hänen mielestään elinkelpoisuutta. Ainakin Ilta-Sanomat tuottaa tulosta, joten jonnekin muualle viesti on osoitettu. Ehkäpä Erkko sinkoaa nuolensa HS:n päätoimittaja Janne Virkkuselle, joka on hehkuttanut juorujournalismin puolesta Hesarissa. Toivottavasti Erkon ärähdys nyt laittaa toimituksen ruotuun ja lehti pysyy laatujournalismin linjalla. Se tuottaa varmasti parhaimman tuloksen.

Erkko lataa paineita yhtiönsä ammattijohdolle ilmoittamalla johdon valitsemien työkalujen olevan tavallaan vääriä. Hän sanoo, että kehittää pitää, mutta valinnan mahdollisuudet käyvät kovin vähiin. Yhtiön bisneksen arsenaali on onneksi sen verran laaja, että liikkumatilaa riittää useilla rintamilla.

Aatos Erkko on hyvä kustantaja. Hän on pystynyt jatkuvasti kasvattamaan isiltään saamaansa perintöä ja pitämään vapaan journalismin lippua korkealla. Hän on tehnyt Helsingin Sanomista Pohjoismaiden suurimman sanomalehden, joka levikillään ja tuloillaan on maailmanlaajuisestikin komeassa seurassa. On arvokasta, että vanha herra silloin tällöin lausuu jotain julkisuuteen, koska tässä maassa hän on niitä aniharvoja, joilla on sanomisensa takana rahan lisäksi myös tietoa ja karismaa.