Tuotesijoittelu kuluttajan tietämättä on piilomainontaa, joka on kiellettyä, periaatteessa. Piilomainontaa koskeva ohje on täysin kirkas ja jokaiselle selvä. On silkkaa lukijan ja katsojan hämäystä, kun tiedon sekaan laitetaan tuotteita peitellysti mainostarkoituksessa.

Siitä huolimatta tuotesijoittelua tehdään, ja yhä enemmän. Muoti- ja viihdelehdet sekä monet muut erikoisjulkaisut ovat pullollaan juttuja, joissa häpeilemättä on tuotteet esillä suunnitellusti. Nelosen Sillä silmällä on Kuluttajaviraston tutkittavana, koska ohjelmassa on tuotesijoittelua.

Jos tuotesijoittelu on sellaista, että kuluttaja ei sitä huomaa selkeästi, toiminta on tuomittavaa. Jos se on tarpeeksi läpinäkyvää, mitään piilomainontaa ei silloin tapahdu. Kun USA:ssa tähtijuontaja Oprah Winfrey lahjoittaa 276 Pontiacia TV-ohjelmassaan, niin kaikki tajuavat, mitä tapahtuu. Mainostamista se on, mutta ei harhauttamista.

Elokuvissa tuotesijoittelua harrastetaan lähes poikkeuksetta. Mutta senhän kaikki tietävät. Eikö viihteessä näin voi tehdäkin, sillä ketä se lopulta haittaa, jos James Bond soittaa Nokian kännykällä.

Tuotesijoittelun tekeekin epäeettiseksi tarkoituksellinen harhautus. Jos vakavasti otettava laatulehti sijoittaa juttuihinsa maksua vastaan tuotekuvia, kyseessä on tekstimainonta, joka on vahingollista luotettavan informaation välittämisen kannalta. Sellainen juttu on tosiasiassa mainos, joka tulee osoittaa mainokseksi selkeästi.

Viranomaiset pohtivat, pitääkö tuotesijoittelua rajoittaa lailla. Tämä on turhaa, koska lukijat ja katsojat ovat omilla aivoillaan ajattelevia ihmisiä. He osaavat erottaa, missä toimitus on ajautunut harhapoluille. Laatumediat erottuvat joka tapauksessa joukosta, koska niihin luotetaan ja vain sellainen media pitää pintansa, joka muistaa pitää sisällön puhtaana ja journalistisena. Kun joku menee tuotesijoitteluun, lukijat tekevät tietoisen valinnan: joko hyväksyvät tai hylkäävät kyseisen median ostamisen.

Tuotesijoittelu on tullut mediaan jäädäkseen. Nyt on kysymys siitä, miten se tehdään tyylikkäästi niin, että katsojalle selvästi kerrotaan, missä kohtaa tulee mainosta ja kuka maksaa. Kun media toimii reilun pelin hengessä, ongelmia ei tule.