Suomen Jazzliiton ja Konserttikeskuksen yhteistyöprojekti Improvisaattori sai 36 000 euroa. Eero Turkka & työryhmä sai 7 000 euroa Sirkus Bordurka -nimisen produktion kiertueeseen. Karigasniemellä sijaitseva Gollerassi-päiväkoti sai 2 000 euroa saamenkielisten konserttien järjestämiseen. päiväkodin lapsille ja paikallisen koulun oppilaille.

Tuki julistettiin alkuvuonna haettavaksi käytettäväksi päiväkoteihin ja kouluihin suunnattujen konserttien toteuttamiseen.Erityistuen turvin haluttiin mahdollistaa korkeatasoisen elävän musiikin tarjonta erityisesti haja-asutusalueille ja syrjäseuduille, joilla elävän musiikin tarjonta on normaalisti vähäistä. Esiintyjien edellytettiin olevan joko freelance- tai päätoimisia muusikoita.

Tukea haki määräaikaan mennessä noin 80 hanketta – sama määrä kuin ESEKin edellistä, vuonna 2004 jaettua erityistukea. Alkukarsinnan jälkeen jatkokäsittelyyn hyväksyttiin kymmenkunta hakemusta, jotka edustivat lähes kaikkia musiikin lajeja.

Tekijänoikeusjärjestö Gramexin yhteydessä toimiva ESEK käyttää tukitoimintaansa pääosin yksityisiä tekijänoikeusvaroja. Esimerkiksi viime vuonna se jakoi tukea noin 1,6 milj. euroa, jolla tuettiin 207 uuden kotimaisen cd-levyn tekoa, 224 kotimaista elävän musiikin hanketta, yli 100 kotimaista musiikkivideota ja dvd:tä sekä 16 musiikkialan koulutustapahtumaa.

TUEN SAAJIEN ESITTELYT

Improvisaattori-hanke

Improvisaattori-hanke sisältää jazz- ja teatteri-improvisaatiota. Sitä valmistelevaan työryhmään kuuluvat muusikot Jukka Perko ja Iiro Ollila, joka toimii hankkeen taiteellisena vastaavana, sekä Jazzliiton toiminnanjohtaja Maiju Varilo ja Konserttikeskuksen toiminnanjohtaja Kari Vase. Esiintyjinä on kaksi yhtyettä: Kalapojat, jonka jäsenet ovat Verneri ja Ilmari Pohjola sekä Juhani Ahola, ja ryhmä, jonka muodostavat improvisaationäyttelijä Elina Stirkkinen ja jyväskyläläiset jazzmuusikot. Ryhmät kiertävät loka-joulukuun 2005 aikana eri puolilla Suomea kouluissa ja päiväkodeissa alueilla, joilla muuta konserttitoimintaa on vähän.

Sirkus Bordurka

Sirkus Bordurkassa yhdistetään elävää musiikkia, sirkustaidetta ja teatterin kerronnallisuutta. Sen toteuttavat muusikot Eero Turkka, Hannu Oskala ja Jarno Tastula, jotka kaikki ovat Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosaston kasvatteja. Mukana on kolme sirkustaiteilijaa: Anssi Kankkunen, Seija Pitkänen ja Riikka Åstrand. Esityksen visuaalisesta ilmeestä vastaa Paula Susitaival, apuna dramaturgisessa työssä ja käsikirjoituksessa on Päivikki Välttilä, ja ohjauksessa avustaa Hanna Ryti. ESEKin tuella esitys viedään noin viikon mittaiselle kiertueelle Etelä-Savoon, Mikkelin seudulle loka–marraskuussa 2005.

Gollerassi

Saamenkielinen päiväkoti Gollerassi sijaitsee Utsjoen kunnassa Karigasniemellä, noin 100 kilometrin päässä kuntakeskuksesta. ESEKin tuella Karigasniemellä järjestetään sekä päiväkotilapsille että koululaisille syksyn 2005 aikana neljä eri saamenkielistä musiikkivierailua, joissa esiintyvät mm. Ulla Pirttijärvi-Länsman, Pirjo Paavalniemi ja Jiella-yhtye. Hankkeen puuhanaisena on lastentarhanopettaja Merja Pieski Gollerassi-päiväkodista.