YLE valinnut kilpailuohjelmansa tämänvuotiseen Prix Italia festivaaliin. Televisio- ja radioalan arvostetuimpiin kuuluva, järjestyksessä 57. Prix Italia pidetään 18. -24. syyskuuta Milanossa.

Televisio-ohjelmien esittävän taiteen kategoriaan lähtee Kaija Saariahon säveltämän Kaukainen rakkaus <>oopperan taltiointi. Amin Maaloufin librettoon perustuvan oopperan päärooleissa ovat Dawn Upshaw, Monica Groop ja Gerald Finley. Suomen Kansallisoopperassa taltioidun esityksen näyttämö ja tv-ohjauksesta vastaa Peter Sellars, musiikin johto on Esa-Pekka Salosen. Ohjelma esitettiin TV1:ssä 30.12.2004.

Television draamaelokuvien sarjassa kilpailee Juha Wuolijoen ohjaama, gourmet-ruoan maailmaan sijoittuva huijarikomedia Gourmet Club. Philip ja Raymond Mackintoshin alkuperäistekstiin perustuvan tarinan ovat käsikirjoittaneet Pekko Pesonen ja Juha Wuolijoki. Päärooleissa nähdään Hannu-Pekka Björkman, Kari Ketonen ja Michael Badalucco. Snapper Films Oy:n tuottama elokuva esitettiin TV1:n Kotikatsomossa 29.11.2004.

Pirjo Honkasalon moninkertaisesti palkittu dokumenttielokuva Melancholian 3 huonetta kilpailee Prix Italiassa television cultural and general interest -dokumenttien sarjassa. Se kuvaa koskettavalla tavalla lasten kohtaloita Tshetsheniassa, Venäjällä ja Ingusiassa. Millennium Filmin tuottama dokumenttielokuva esitetään TV2:ssa maaliskuussa 2006.

Radion dokumenttiohjelmien sarjassa YLEltä on mukana kaksi ohjelmaa. Radioateljeen ja Harri Huhtamäen tuottamassa ohjelmassa Lootuksenkukka kuullaan vietnamilaisia nykytaiteilijoita, äänimaisemia ja fragmentteja lakka- ja silkkitaiteen tekotavoista ja historiasta. Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus ovat Harri Huhtamäen ja tekninen toteutus Pekka Lapin. Kertojina ovat Helka-Maria Kinnunen ja Eero Saarinen. Ohjelma on tehty yhteistyössä Sinebrychoffin taidemuseon kanssa, jossa avautuu kesäkuun puolivälissä samanniminen taidenäyttely. YLE Radio 1 esittää ohjelman 17. kesäkuuta klo 23.00.

Radiodokumenttien sarjassa kilpailee myös Katariina Lillqvistin ohjaama ja Hannu Kariston tuottama Todellisia tarinoita -sarjan dokumentti Uralin perhonen. Katariina Lillqvistin ja Hannu Salaman käsikirjoittama ohjelma pureutuu Tampereen Pispalan värikkääseen historiaan. Rooleissa esiintyvät mm. Saara Pakkasvirta, Tanja-Lotta Räikkä, Markku Peltola ja Leea Klemola. Ohjelman on tuottanut Radion Kulttuuriohjelmat/Dokumenttiryhmä ja sen ensilähetys oli YLE Radio 1:ssä marraskuussa 2004.

Radiokuunnelmien sarjaan osallistuu Erik Norbergin kirjoittama Håriga varelser – en luden radiopjäs, joka on tarina siitä, miten kotimyyntibisnes voi mullistaa ihmisten elämän, tosin aivan toisin kuin alunperin oli tarkoitus. Ruotsinkielisen radioteatterin tuottaman kuunnelman on ohjannut Ann-Luise Bertell, tekninen ohjaus on Stefan Backaksen. Rooleissa esiintyvät mm. Johan Fagerudd, Ylva Ekblad, Joanna Öhman ja Carola Sarén. Tuotannosta vastaa työryhmä Camilla Aromaa, Solveig Mattsson ja Niko Ingman. Kuunnelma lähetettiin Radio Vegassa 14. marraskuuta 2004.

Radion musiikkiohjelmien kategoriaan valittiin musiikkiteos On kauan jo….. Se on radiofoninen versio Taite-ryhmän viime vuonna Helsingin Juhlaviikoilla esittämästä teoksesta, joka perustuu Erkki Melartinin musiikkiin ja V.A. Koskenniemen teksteihin. Teoksen on ohjannut Jaakko Kortekangas, käsikirjoitus on Kortekankaan ja Ville Sandqvistin. Teoksessa esiintyvät mm näyttelijät Kirsi Ylijoki ja Ville Sandqvist sekä oopperalaulajat Jaakko Kortekangas ja Riikka Rantanen. Tuotannosta vastaa Klaus Pylkkänen/YLE Musiikki. Teoksen ensilähetys on YLE Radio 1:ssä 20. toukokuuta.