Helsingin Sanomat ajautui täydelliseen riitaan eilen Metron kanssa, kun Metro avasi myös Suomessa hakukoneensa sivuston yleisölle. Metromarket.fi-hakukone etsii verkosta useiden sivustojen rivi-ilmoituksia, joiden linkit on luettavissa myös Metromarketin sivuilla. Sanoma väittää Metron uuden verkkopalvelun varastavan ilmoituksia sen lehtien verkkopalveluista, kuten Oikotieltä ja Keltaisesta Pörssistä.

Metro-lehden Metromarket hakukone etsii Googlen tavoin kaikki mahdolliset verkon ilmoitussivustot läpi ja listaa niiden ilmoitukset omalla sivustollaan.

HS:n toimittaja Pekka Pekkala kehuu Metron palvelua näin: “Kuluttajalle palvelu on mainio: samalla vilkaisulla näkee kaikki ilmoitukset riippumatta niiden julkaisijasta. Ilmoittajakin saa lisää näkyvyyttä.”

Pekkala kuitenkin arvelee, että ainoa häviötä pelkäävä taho on ilmoituksen alun pitäen sivuillaan julkaissut ja siitä maksun saanut mediatalo. Voihan käydä niin, että uuden palvelun suosion kasvun myötä ilmoittajat harkitsevat ilmoitustensa siirtoa suoraan uuden palvelun sivuille.

“Mediatalolle tilanne on painajaismainen, jollei ilmoitusten kaappausta toiselle www-sivustoille voida estää joko teknisesti tai lakiteitse”, hän toteaa.

“Uuden palvelun suosion myötä vanhalle mediatalolle voi käydä lopulta hassusti. Jos vain yksi media nousee ilmoitusten imurointia vastaan ja saa sen estettyä omasta palvelustaan, ei se välttämättä heikennä uuden palvelun suosiota”, Pekkala pelkää.

Pekkala sanoo, että ainoa keino pärjätä uusia tulijoita vastaan taitaa olla kamppailu niiden omin asein. Se ei taas onnistu hidasliikkeisiltä mediataloilta, jotka eivät ole tottuneet kilpailemaan teknologiayritysten innovointitahdilla toimivia kilpailijoita vastaan. Ei siis ihme, että Metromarketista saadut kommentit vanhojen mediatalojen johdosta ovat kaikkien aikojen vihaisimmat. Vaikka palvelusta ei tulisi koskaan suosittua, sen idea on liian pelottava, Pekka Pekkala kirjoittaa.

Mediaviikon kommentti: HS näkee piruja seinällä

Helsingin Sanomien ottama äkkijyrkkä kanta Metron uutta hakukonetta vastaan tuntuu turhan dramaattiselta. HS:n on syytä panna jäitä hattuun, koska mistään kovin suuresta kaupallisesta asiasta ei ole lopulta kysymys. Toisekseen muutokset mediassa tapahtuvat erittäin hitaasti. Vanhaa, tunnettua markkina-asemaa ei menetetä yhdessä yössä pienelle ruotsalaiselle nettifirmalle, joka hakukoneen takana lopulta on.

Jos Metromarketin ilmoitus maksaa alle euron, ei sillä hinnalla luonnollisesti rakennetta kestävää liiketoimintaa. Jos taas sivustolle aiotaan laittaa lisäksi jotain muutakin, se maksaa. Metron haastajan asema on aika heikko suhteessa nykyisiin johtaviin mediataloihin.

Kuluttajat muuttavat käyttäytymistään vain pitkän markkinointiprosessin seurauksena, joten nykyiset suomalaiset nettipalvelut pitävät pintansa, koska niillä on volyymia, tunnettuutta ja luottamusta. Eivät asiakkaat mihinkään katoa noin vaan nykyisistä palveluista, vaikka Metro tuleekin kentälle.

Lakitupaan menolla uhkailu vaikuttaa öykkärimäiseltä toiminnalta johtavalta, arvostetulta mediatalolta. On sitä paitsi todennäköistä, että HS häviäisi raastuvassa, koska koko maailmassa, EU:ssa ja myös siis Suomessa internet kulkee kohti avoimuutta ja vapautta, sillä netti edistää kansalaisten moniarvoisuutta. Linkkien välittäminen on lakiteitse turvattu sallituksi toiminnaksi länsimaissa, ja tästähän lopulta on kyse Metronkin tapauksessa. Metron julkaisema linkki vie suoraan kyseisen ilmoittajan sivuille, mikä ilmoitetaan avoimesti, joten tekijänoikeuden loukkaamisesta siis ei ole kyse. Myöskään tietokantaa Metro ei varasta, koska tietokanta on alkuperäisessä paikassaan.

Teknisesti mikä tahansa sivusto voi blokata ulos Metron hakukoneen, mutta kannattaako siihenkään HS:n lähteä, koska kymmenet muut sivustot antavat Metron tulla sivuilleen sen vuoksi, että Metromarket itse asiassa toimii ilmoitusten ilmaisena markkinoijana ja lisälevityskanavana, ja ihan maksutta, kuten Google, Yahoo tai MSN. Metro tuo myös HS:n rivi-ilmoituksille uusia lukijoita. Itse asiassa maksajan rooli istuisikin parhaimmin HS:lle, jolle tulee kaupallista hyötyä Metron hakukoneen ansiosta.

Metron tapauksessa on syytä antaa pölyn laskeutua, ja katsoa mitä tapahtuu. Kunkin on parasta kehittää omia toimiaan, eikä pidä nähdä piruja seinällä. HS kokee Metron turhan mustasukkaisesti. Nettimedia kehittyy vääjäämättä, ja kehityksen tulee antaa tapahtua vapaan markkinatalouden ehdoilla.

Paavo Vasala