Ei siis ihme, että Murdoch on huolissaan. Hän patistaa kovasti toimittajiaan kehittämään online-julkaisujaan. Hän piti puheensa arvovaltaisella foorumilla, Yhdysvaltain sanomalehtien kustantajien kokouksessa Washingtonissa saadakseen huomiota asialleen. Murdoch esittää jopa niinkin riskipitoista ideaa kuin blogien liittämistä sanomalehtien online-tarjontaan. Siitä huolimatta hän edelleen uskoo keskitettyyn journalismiin, jossa uutiset valitaan yhdessä pöydässä suuren yleisön luettaviksi. Blogit edustavat kansalaisjournalismia, joka ei itse asiassa ole journalismia, vaan yleisön vapaata kirjoittelua, mikä ei sinällään vähennä sen painoarvoa kustantajan näkökulmasta.

Murdoch on toiminut vaikuttavana mediakeisarina jo puolivuosisataa. Tampereen yliopiston toimittajakoulussa kuulin hänestä ensi kerran, kun yliopettaja Pentti Salmelin mustamaalasi hänet suurin piirtein kaiken pahan ruumiillistumana. Siitä lähtien olen oppinut arvostamaan Murdochia taitavana mediabisneksen ja journalismin osaajana ja näkijänä. Hän on tehnyt oikeita ratkaisuja, mutta myös osannut vetäytyä kun tulee virheliikku.

Murdochin ura lähti liikkeelle Australiasta, jossa hän peri isältään surkeassa kunnossa olevan paikallislehden. Murdoch muutti lehden linjan rohkeammaksi, hieman skandaalimaisemmaksi ja pääsi jaloilleen. Sen jälkeen News Corp. on kasvanut maailmanlaajuiseksi konglomeraatiksi, koska hän jatkoi oppimaansa tyyliä kaikkialla.

Murdoch vastusti alkuunsa kovasti internetiä, josta ei hänen mielestään ollut tiedonvälityskanavaksi. Mutta vuonna 1998 kun dot.com -boom oli kuumimmillaan hän teki yllättävän isot sijoitukset nettifirmoihin, mutta vetäytyi parin vuoden kuluttua nuoleman haavojaan, kun näki, että nettimedian myynnit kehittyvät alkuunsa hitaasti. Nyt hän siis tekee jälleen 180 asteen käännöksen. Oli väärin kuvitella, että digitaalinen vallankumous menee menojaan vain unohtamalla se taka-alalle, hän myöntää avoimesti.

Mikäli 75-vuotiaalla Murdochilla vielä voimia riittää, hän ehtinee näyttää, että lähtemällä nyt voimakkaasti nettimediaan, News Corporation voidaan pitää suuryhtiönä digitaalisen median muutoksen melskeissäkin. Taitava mediamies sopeutuu aina vallitseviin olosuhteisiin ja osaa tehdä tulosta muuttuvassakin tilanteessa. On mielenkiintoista seurata, miten kukin pelinsä nyt pelaa. Digitaalinen mediavallankumous on suuri mahdollisuus niille, jotka näkevät nokkaansa pidemmälle.