Helsingin Sanomat, Forssan Lehti ja Uusi Aika voittivat kultaa
Sanomalehtien Liiton järjestämän vuoden 2004 sanomalehtisivukilpailun sarjassa parhaat etusivut ja premiäärit.
Parhaiden feature-sivujen sarjassa kultaa voittivat Väli-Suomen lehtien liite Sunnuntaisuomalainen sekä Taloussanomat ja Koillissanomat.

Parhaiden taloussivujen sarjassa kultaa saivat Kauppalehti, Forssan Lehti ja NyaÅland. Kilpailuun osallistui 51 sanomalehteä.

Lehdet kilpailivat kolmessa levikin mukaan jaetussa sarjassa eli suuretlehdet, levikki yli 40 000 kappaletta, keskisuuret levikki 12 000-40 000 ja pienet lehdet eli levikki alle 12 000 kappaletta.

Kilpailun ensimmäiset palkinnot jaetaan Sanomalehtien Liiton
kevätkokouksessa 12 toukokuuta Turussa.

Suurten lehtien etusivusarjassa kultaa sai Helsingin Sanomat 31.12. julkaistulla premiäärillään. Tuomariston mukaan sivun pääkuva on loistava ja tunnelmaltaan hyvä. Se on myös näyttävästi esillä. Pääaiheena on tsunami-katastrofi, jonka käsittelyssä on edetty jo terapoivaan vaiheeseen. Aihetta on käsitelty siten, että se tuo katastrofin lähelle tavallista lukijaa. Muutenkin ammattitaidolla ja hyvin tehty sivu. Samassa
sarjassa hopeaa sai Kauppalehden Presso, pronssia Savon Sanomat ja kunniamaininnan Keskisuomalainen.

Keskisuurten lehtien etusivusarjassa kultaa sai Forssan Lehti 27.5.
julkaistulla premiäärillään. Tuomariston mukaan voittaneella sivulla on journalistisesti perusteltu, jäntevä eri aiheiden taitto. Tyylikäs sivu, jossa on paljon tekstiä ja joka silti ei tunnu ahtaalta. Todella hyvä pääkuva. Hopeaa sai Vasabladet, pronssia Hämeen Sanomat ja kunniamainnan Kouvolan Sanomat.

Pienten lehtien sarjassa kultaa sai Uusi Aika 5.11. julkaistulla
etusivullaan. Se on tuomariston mielestä hyvä, selkeä ja informatiivinen. Esillepano vangitsee katseen. Sivun yläosan vinkkaukset on kiitettävästi toteutettu. Kiitosta tuli myös hyvästä painojäljestä, jossa valkoinen on valkoista eikä harmaata. Hopeaa sai Åland ja pronssia Sisä-Suomen Lehti.

Sunnuntaisuomalaiselle kultaa

Paras feature-sivu suurten lehtien sarjassa oli Väli-Suomen viiden lehden yhteinen Sunnuntaisuomalainen-sivusto, joka on julkaistu 22.2. Tuomariston mukaan sivuilla on hyvä graafinen kuva ja hyvät värit. Taitossa käytetyt sisäänheitot sopivat kokonaisuuteen. Harry Potter on aika koluttu aihe, mutta tämän sivukokonaisuuden ratkaisu on tuore. Sivuilla on yllätyksellisyyttä, joka houkuttelee lukemaan. Sarjassa hopeaa sai Hufvudstadsbladet, pronssia Kauppalehti Presso ja kunniamaininnan Aamulehti.

Taloussanomien featuresivulle kultaa

Taloussanomien featuresivu voitti kultaa keskisuurten lehtien sarjassa.Lehden 18.9 julkaistu kolmen sivun sivusto oli tuomariston mukaan moderni kokonaisuus, jossa ilmaa on käytetty taidolla. Piirros on tyylikäs.

Juttupaketissa on nähty vaivaa ja siinä on useita sisäänmenokohtia. Hopeaasarjassa sai Vasabladet, pronssia Hämeen Sanomat ja kunniamaininnan saivat Iisalmen Sanomat ja Pohjalainen.

Koillissanomat ykkönen pienlehtien sarjassa

Koillissanomien 17.12 julkaistu featuresivu voitti kultaa pienten lehtien sarjassa. Tuomariston mielestä voittajasivu oli intensiivinen ja siinä on mainiot kuvatekstit. Monelle tuskallista jutunaihetta oli osattu käsitellä myös humoristisesti. Kuvituksessa oli hyvää mm. lääkärin katseen suunta.

Osa tuomareista kaipasi kuvaa itse tekonivelestä. Hopea sarjassa sai Åland, pronssia Valkeakosken Sanomat ja kunniamaininnan Salmetar.

Paras taloussivukokonaisuus suurten lehtien sarjassa oli Kauppalehdellä. Tässä sarjassa arvioitiin kolme eri päivän taloussivua. Tuomariston mukaan Kauppalehden taloussivut ovat ammattimainen kokonaisuus niin hahmotukseltaan kuin käsittelyltään. Erityisen hyvää on se, miten aiheet on taitettu niiden merkityksen mukaan. Linjakkaat vaihtelevat sivut.
Selvästi ajateltua on sekin milloin käytettään valokuvaa, milloin
grafiikkaa. Sarjassa hopeaa sai Savon Sanomat, pronssia Hufvudstadsbladet ja kunniamaininnan Keskisuomalainen.

Keskisuurten lehtien taloussivujen sarjassa tuomariston jakoi vain yhden mitalin. Kultaa sai Forssan Lehti. Tuomariston mukaan sivuilla on tyylikäs taitto ja hyvä juttuaiheiden hierarkia. Sivuilla on selkeästi päätalousuutinen ja ne on myös kuvitettu hyvin. Jutut ovat paikallisia, joissa on journalistisin ratkaisuin menty tuotteen tai muun aiheen äärelle ja juttu on tuotu lähelle lukijaa.

Pienten lehtien taloussivujen sarjassa jaettiin myös vain yksi mitali. Kultaa sai Nya Åland. Tuomariston mukaan sivujen aiheet purkavat ja esittävät talouden rakenteita erinomaisen visuaalisesti. Sivuilla on rohkeita ja innovatiivisia lähestymistapoja aiheisiin. Kuvat ovat tyylikkäitä.

Koillissanomat
Koillissanomat

Taloussanomat
Taloussanomat

Sunnuntaisuomalainen
Sunnuntaisuomalainen


Sanomalehtisivukilpailun tuomaristoon kuuluivat Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Lauri Kontro, viikonvaihdetoimituksen toimittaja ja tuottajaMikko Kiviluoto Salon Seudun Sanomista, toimituspäällikkö Hanna Myyrä Itä-Hämeestä, päätoimittaja toimitusjohtaja Tarja Lappalainen Ylä-Satakunnasta, lukiolainen Jaana Niemi Tampereen Messukylän viestintälukiosta, kuvajournalismin professori Hannu Vanhanen Tampereen
yliopistosta ja professori Tapio Vapaasalo Taideteollisesta korkeakoulusta.