Talentum Oyj:n liikevaihto hieman laski ja myös liikevoitto supistui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Lehdistä Tietoviikko ja Talouselämä ovat kohentuneet, mutta konsulttifirma Satama jauhaa tappiota.

Konsernin liikevaihto oli 29,7 milj. euroa ja vuotta aiemmin 29,8 milj. euroa maaliskuun jälkimmäisen puoliskon myynnin jäädessä selvästi edellisvuotisesta. Liikevoitto supistui edellisvuodesta 1,9 milj. euroon (2,4 milj. Euroa). Koko alkukauden voitto verojen ja vähennysten jälkeen oli 1,26 miljoonaa euroa ja vuotta aiemmin se oli 2,08 miljoonaa euroa. Merkittävin suotuisa tekijä konsernin kannattavuuden kannalta oli kustannustoiminnan kannattavuuden selvä paraneminen. Tv-sisällöntuotannon, premediatoiminnan, verkkoliiketoiminnan ja suoramarkkinoinnin kannattavuus ei sen sijaan saavuttanut tavoitteita, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Toimitusjohtaja Harri Roschier sanoo, että “Talentumin liiketoiminta-alueista kustannustoiminta menestyi erittäin hyvin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Liikevaihto kasvoi 8 % ja liikevoitto parani 40 % ja oli 16 % liikevaihdosta hiljaisesta maaliskuusta huolimatta. Maaliskuun vaisuun markkinakehitykseen edelliseen vuoteen verrattuna vaikutti se, että pääsiäinen sitä edeltävine ja seuraavine lomakausineen sijoittui eri vuosineljännekselle – nyt maaliskuulle kun se viime vuonna oli huhtikuussa.

Erityisinä ilonaiheina olivat Tietoviikko ja Talouselämä-lehtien hyvä menestys kaikilla mittareilla mitattuna, här sanoo.

Kevätkausi kokonaisuutena näyttää Talentumin kustannustoiminnan kannalta hyvältä. Liikevaihto jatkaa kasvavalla uralla ja toiminnan tehokkuuden parantumisen kautta liikevoitto paranee edelleen edellisen vuoden hyvästä tasosta.

Talentumin muiden toimintojen liikevaihtokehitys jäi ensimmäisellä neljänneksellä tavoitteista ja myös liikevoittotasot jäivät viime vuoden vastaavasta. Vuoden toinen neljännes tulee parantamaan tilannetta oleellisesti verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Tv-sisällöntuotantoryhmän liikevaihto kasvoi muutaman prosentin viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, mutta tuloksellisesti kausi oli pettymys.

Talentum vahvisti markkina-asemaansa premedia-alalla hankkimalla omistukseensa Faktor Oy:n. Kaupan seurauksena yhtiö saavutti markkinajohtajuuden lehtien sivunvalmistuksessa. Premedian liikevoitto jäi viime vuodesta ja oli 5 % liikevaihdosta. Tammi-kesäkuun liikevoitto tulee ylittämään viime vuoden ajanjakson liikevoiton.

Suoramarkkinointi tekee hyvää tulosta ja toiminta laajenee asteittain Baltiassa. Liikevaihto on ollut laskussa, mutta sen uskotaan kääntyvän kuluvan vuoden aikana jälleen kasvuun.

Satama Interactiven liikevaihto ja tulos jäivät tammi-maaliskuussa suunnitellusta. Liikevaihtoa kertyi 5,8 miljoonaa euroa, mikä 0,3 miljoonaa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Tappiota tuli 0,3 miljoonaa, ja viime vuonna voitto oli 0,4 miljoonaa euroa.