Bloggaaminen on tullut miljoonien ihmisten tavaksi jakaa tietoa toisilleen. Niinpä Businessweeekin toimet ovat ajankohtaisia, koska tiedotusvälineelle bloggaajat ovat hyvin merkittävä sidosryhmä.

BW:n bloggaus-osiota toimittavat Stephen Baker ja Heather Green. He antavat online-sivuillaan mm. kuusi ohjetta yrityksille oikeasta bloggaamisesta.

1.Valmenna bloggaajat

Yritysten kannattaa antaa työntekijöidensä blogata vapaasti. Heitä on turha kieltää bloggaamasta, koska jokainen bloggaava työntekijä voi tuoda uuden asiakkaan. Mutta työntekijöille tulee opettaa bloggaamisen tavat ja sopia pelisäännöt vahinkojen välttämiseksi.

2.Vältä vääriä blogeja

Bloggaamisessa tulee noudattaa yleisesti käytettyjä toimintatapoja, tai muutoin bloggaaminen kääntyy yritystä vastaan. Ei tule tehdä kuten McDonalds, joka avasi blogin tuotemainoksilleen, minkä seurauksena bloggaajat ajoivat sivuston mustalle listalle ja koko yritys kärsi aimo kolauksen.

3.Tarkkaile blogeja

Blogeissa liikkuu paljon tietoja. Hakukoneet hakevat pieniltäkin blogeilta tietoja, jotka toiset bloggaajat levittävät muille. Viime kesänä eräs tuntematon bloggaaja kirjoitti viestin, jossa hän kertoi, kuinka Kryptonite-nimisen polkupyörän lukko voidaan murtaa Bic pen- kuivamustekynällä. Tieto levisi kulovalkean tavoin blogeissa, ja ajautui viikon kuluessa New York Timesin sivuille. Seurauksena oli, että firma veti lukon pois markkinoilta.

4.PR todella merkitsee julkisuutta

Blogit kaatavat muurit yrityksen ja asiakkaan väliltä. Kontakti on suora. Tätä käytti hyväksi mm. jugurtin tekijä Stonyfield Farm, joka aloitti kuluttajavalistukseen ja kuluttajien kommentteihin erikoistuneen blogin. Tulos oli menestys. Vastaavasti merkittävä videovuokraamo Netflix, joka ei välittänyt toimittaa innokkaan bloggaajan Mike Kaltschneen pyytämiä lehdistötiedotteita hänelle, kärsi kovan julkisen kolauksen, kun bloggaaja julkisti Netflixin ylimielisen suhtautumisen. Kaltscneen sivuilla kävi kuukaudessa peräti satatuhatta lukijaa. Firma sai huonoa mainetta nopeasti ja laajasti. Netflix kääntyi sen jälkeen nopeasti bloggaajan yhteistyökumppaniksi.

5.Ole läpinäkyvä

On syytä olla avoin ja rehellinen, kun bloggaa. Kannattaa kertoa reilusti, mihin pyrkii, niin saa ystäviä ja hyvän maineen. Liiketoiminnankin harjoittaminen onnistuu bloggauksessa, jos kertoo avoimesti, mitä tavoittelee ja ketä toiminta palvelee. Ihmiset maksavat, kun katsovat jonkin olevan sen arvoista.

6.Arvioi uudelleen liikesalaisuudet

Viimeisimpiä suunnitelmia ja ihan kaikkea ei luonnollisestikaan kannata paljastaa, mutta bloggaamisessa avoimuudella saa paremmat tulokset kuin salaamisella. Bloggaajat haluavat jakaa informaatiota ja anta palautetta. Avaamalla yrityksen kehityshankkeita blogissa, saa nopeasti hyvää ja luotettavaa tutkimustietoa suoraan kuluttajilta blogien kautta.