Tasavallan Presidentti vahvisti verkkotunnuslain muutoksen 21. huhtikuuta. Lakimuutos tulee voimaan 1. maaliskuuta 2006, minkä jälkeen yksityishenkilöt voivat hakea verkkotunnusta.

Yksityishenkilön hakema verkkotunnus voi olla mikä tahansa vapaana oleva yleisnimi, lyhenne tai erisnimi. Verkkotunnus myönnetään esimerkiksi samannimisistä henkilöistä sille, joka tunnusta ensimmäisenä hakee. Yksityishenkilö voi hakea yhtä tai useampaa verkkotunnusta.

Toisen luonnollisen henkilön nimeen perustuvaa verkkotunnusta ei voi hakea. Väärinkäytösten välttämiseksi yksityishenkilöiden nimiin perustuvat verkkotunnukset tarkistetaan Viestintävirastossa muita tunnuksia tarkemmin. Verkkosivujen sisältöä ja niillä olevan aineiston laillisuutta sen sijaan valvovat yleiset laillisuusviranomaiset, kuten poliisi.

Yksityishenkilöt voivat lakimuutoksen myötä hakea verkkotunnusta Viestintävirastosta samaan tapaan kuin yritykset ja muut yhteisöt. Verkkotunnus haetaan pääsääntöisesti sähköisesti Viestintäviraston verkkotunnuspalvelusta. Hakeminen on kuitenkin mahdollista myös henkilökohtaisesti Viestintävirastosta. Valtaosa verkkotunnuksista haetaan Internet-palveluntarjoajan välityksellä.

Verkkotunnukset ovat voimassa kolme vuotta kerrallaan. Yksityishenkilö voi pyytää nimeensä perustuvan verkkotunnuksen sulkemista määräajaksi tai peruuttamista ongelmatilanteissa.

Lakimuutoksen myötä Viestintävirasto saa antaa verkkotunnukseen liittyvän päätöksensä tiedoksi myös sähköpostilla, jos tällaiseen tiedoksiantoon on saatu asiakkaalta suostumus.

Nykyinen verkkotunnuslaki tuli voimaan syyskuussa 2003. Tällöin verkkotunnuksen ei tarvinnut enää olla identtinen hakijan patentti- ja rekisterihallituksessa rekisteröidyn toiminimen tai tavaramerkin kanssa. Myös yleissanoihin perustuvia verkkotunnuksia alettiin myöntää.

Verkkotunnus maksaa tällä hetkellä 55 euroa. Suomalaisia .fi-verkkotunnuksia on käytössä lähes 100 000.