–Analoginen signaali katkeaa jo elokuussa 2007. Siihen on aikaa enää reilut kaksi vuotta. Me haluamme olla mukana vauhdittamassa Suomen digitalisoitumista, sillä tällä hetkellä noin 600 000 kodissa eli kolmanneksella kotitalouksista on digiboxi, sanoo Jyri Timonen, Canal Digital Finland Oy:n toimitusjohtaja.

–Odotamme nyt käynnistyvän digiboxijakelun kiinnostavan tasaisesti eri TV-katsojaryhmiä, hän sanoo.

Canal Digital tarjoaa suomalaisille asiakkailleen veloituksetta varta vasten Suomen markkinoita varten valmistetun, maanpäällisten digiTV-lähetysten vastaanottamiseen tarvittavan digiboxin. Satelliitti- tai maanpäällisen digitaalisen maksuTV-asiakkaan tarvitsee vain tehdä sopimus Canal+-kanavapaketista vuodeksi, ja hän saa haltuunsa boxin, ohjelmakortin ja Canal+:n monipuolisen ohjelmatarjonnan. Kanavapaketti maksaa 27 euroa kuukaudessa, ja se solmitaan vuodeksi. Tämän jälkeen asiakas voi halutessaan sanoa sopimuksen irti.

Asiakas saa digiboxin ja tekee sopimuksen Canal Digitalin jälleenmyyjän kanssa. Jälleenmyyjinä ovat noin 600 kodinkone- ja antenniliikettä, kuten Expert, Gigantti, Markantalo, Musta Pörssi, Tekniset ja Anttila. Valtuutettuja asennusliikkeitä on yli 60 ympäri Suomen. Asiakas saa myös asennuksen veloituksetta. Lisätietoja asennuspalveluista ja -liikkeistä saa jälleenmyyjiltä.

Tilaajamäärät voimakkaassa kasvussa

Canal Digital on toiminut digitalisoinnin edistämiseksi Suomessa jo vuodesta 1997. Canal Digital Finland on Suomessa sekä maanpäällisen (DTT) että satelliittidigitelevision operaattorina, minkä on mahdollistanut syksyllä 2004 markkinoille tullut Combo-digiboxi. Combo-digiboxi on osaltaan kasvattanut Canal Digitalin asiakasmääriä.

Viime kuukausien aikana Canal Digital Finlandin tilaajamäärät ovat moninkertaistuneet edellisvuoteen verrattuna. Uusien jälleenmyyjäsopimusten, kuten Anttila Kodin Ykkönen -tavaratalojen sekä Anttilan verkkokaupan kanssa tehdyn sopimuksen sekä uusien palvelujen ansiosta tilaajamäärien odotetaan kasvavan edelleen lähemmäs pohjoismaista tasoa. Kaikkiaan Canal Digitalin välittämiä TV-kanavia seuraa Pohjoismaissa noin kolme miljoonaa kotitaloutta.

Canal Digital

Canal Digital on Pohjoismaiden johtava tv-operaattori ja norjalaisen Telenorin kokonaan omistama tytäryhtiö. Telenorin koko televisiotoiminta – kaapeli-, satelliitti-, pienemmät itsenäiset kaapeliverkot ja Suomen maanpäällinen digi-tv – on yhdistetty samaan yksikköön. Noin 3 miljoonaa pohjoismaista kotitaloutta vastaanottaa tv-signaaleja suoraan tai epäsuoraan Canal Digitalilta. Canal Digitalin liikevaihto vuonna 2003 oli noin 3,8 miljardia Norjan kruunua, ja yhtiö työllistää 380 ihmistä.

Yhtiön pääkonttori sijaitsee Norjassa ja sillä on tytäryhtiöt Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Ne vastaavat kukin oman maansa myynnistä, markkinoinnista, asiakaspalvelusta ja yhteydenpidosta kansallisiin tv-yhtiöihin.

Canal Digitalin asiakkaat voivat seurata satelliitin välityksellä kaikkialla Suomessa digitaalisina YLEn, MTV3:n ja Nelosen lisäksi yli 70 ulkomaista elokuva-, uutis-, dokumentti-, ajankohtais- ja -lastenohjelma-kanavaa, kuten viittä CANAL+kanavaa, Eurosport, Skynews, BBC Prime, MTV, CNN, Cartoon Network, Animal Planet, Discovery, Jetix, Travel Channel ja VH1 Classic, Star, Showtime -kanavia sekä 20 eri musiikkikanavaa.

Canal Digitalin Combo-digiboxin välityksellä sekä maanpäälliset että satelliittivälitteiset digitelevisiokanaviat näkyvät yhdellä kaukosäätimellä ja yhdestä kanavalistasta.

Canal Digital vastaa myös uusien, maanpäällisessä digiverkossa olevien CANAL+ <>kanavien myynti ja asiakaspalvelutoiminnoista. Kolmen CANAL+ -kanavan lähetykset käynnistyivät maanpäällisessä digiverkossa maaliskuun alussa 2004, marraskuussa kanavavalikoima täydentyi CANAL+Sport -kanavalla.

Canal Digital tarjoaa satelliittikatsojilleen toimivan paluukanavan, joka mahdollistaa digitaalisten, vuorovaikutteisten palvelujen käytön (esim. elektroninen ohjelmaopas, pelit sekä KIOSK-tilausvideopalvelun, josta elokuvia ja tapahtumia voi tilata katsottavaksi joko kaukosäätimellä, Internetin välityksellä tai myös kännykän tekstiviestillä juuri silloin, kun itselle sopii).

Lähetysten vastaanottoon tarvitaan tavallisen TV-vastaanottimen lisäksi digiboxi ja älykortti, jotka voi hankkia noin 600 kodinkone- tai antenniliikkeestä kautta maan. Maanpäällinen digi-TV vastaanotetaan ns. harava-antennin kautta ja satelliittivastaanottoon tarvitaan lautasantenni.