Televisiota katsottiin tammi-maaliskuun aikana keskimäärin 3 tuntia 13 minuuttia päivässä.

Finnpanelin tekemän tv-mittaritutkimuksen mukaan 10 vuotta täyttäneet suomalaiset katsoivat televisiota päivittäin keskimäärin 3 tuntia ja 13 minuuttia tammi-maaliskuun aikana. 79 % eli lähes 3,7 miljoonaa suomalaista katsoi televisiota päivittäin. YLE:n yhteenlaskettu katseluosuus oli 44 %, MTV3:n katseluosuus oli 36 %, Nelosen 11 % ja Subtv:n 3 % sekä muiden kanavien 6 %.

Katsotuin ohjelma oli loppiaisena esitetty Mäkihypyn maailmancup, jolla oli keskimäärin 1,4 miljoonaa katsojaa. Samana päivän Seitsemän uutisten keskikatsojamäärä oli lähes yhtä suuri. Kahdenkymmenen katsotuimman ohjelman listalle mahtuivat mäkihypyn lisäksi Tulosruutu, Urheiluruutu, Hiihdon MM 2005 -lähetys ja Formula 1 Malesian osakilpailu. Miss Suomi 2005 -kilpailua katsoi keskimäärin 1,3 miljoonaa suomalaista. Aasian katastrofin erikoislähetyksiä oli listalla kaksi, joista toinen oli Apua Aasiaan -konsertti. Elokuvista ‘Uuno Turhapuro menettää muistinsa’ ja ‘Harry Potter ja viisasten kivi’ olivat katsotuimmat. Kotimaisista sarjoista ‘Salatut elämät’ ja ‘Tahdon asia’ keräsivät isoimmat yleisöt.

Finnpanel Oy mittaa jatkuvalla paneelitutkimuksella suomalaisten televisionkatselua. 1000 talouden otokseen (noin 2200 henkilöä) on asennettu TV-mittarit talouden jokaisen TV-vastaanottimen yhteyteen. TV-mittarit rekisteröivät automaattisesti katsotun kanavan sekä kellonajan. Tulokset raportoidaan päivittäin tilaajille. Lisätietoja Finnpanelin uudistetuilla kotisivuilla osoitteessa www.finnpanel.fi

Digisovittimia 597 000 taloudessa

Finnpanelin helmi-maaliskuun vaihteessa tekemän tutkimuksen mukaan erityyppisiä digisovittimia on 597 000 kotitaloudessa, mikä merkitsee, että 25 % suomalaisista kotitalouksista on varustettu joko antenni-, kaapeli- tai satelliittivastaanottoon tarkoitetulla digisovittimella tai digi-tv:llä.

Digisovitin tai digi-tv, jolla voi vastaanottaa digitaalilähetyksiä joko tavallisella antennilla tai kaapeliteitse on 568 000 taloudessa. Määrä vastaa 24 % kaikista Manner-Suomen talouksista.

Valtaosa hankituista sovittimista on antennivastaanottoon tarkoitettuja sovittimia, joita on 435 000 taloudessa. Tämä tarkoittaa, että noin 44 % antennitalouksista on hankkinut digisovittimen. Lisäksi 21 000 taloudessa on digi-tv. Kaapelivastaanottoon tarvittavia sovittimia on 114 000 taloudessa ja lautasantennivastaanottoon tarvittavia digisovittimia on 62 000 taloudessa. Noin 3 % sovittimista on ns. MHP-standardin mukaisia. 97 000 taloudessa on useampi sovitin; joko useampi samantyyppinen tai erityyppisiä sovittimia.

Tiedot perustuvat Finnpanel Oy:n neljännesvuosittain tekemään tutkimukseen, jossa postitetaan kysely 3000:en satunnaisesti valittuun talouteen. Tutkimuksen virhemarginaali oli +/-2 %-yksikköä. Seuraava tutkimus tehdään toukokuun 2005 lopulla ja tulokset julkaistaan 15.7.2005.

Tammi-maaliskuun aikana keskimääräisenä päivänä 13 % kaikesta television katselusta katsottiin digitaalisesti. Tästä valtaosa oli kotimaisten, myös analogisesti välitettyjen kanavien kuten TV1:n, TV2:n, MTV3:n, Nelosen, Subtv:n ja Urheilukanavan katselua.

Tutkimuksen tilaajien kommentteja katselusta

“Olemme erittäin tyytyväisiä alkuvuoden katselun kehitykseen molemmilla kanavilla. Prime time -aikaan 47 % alle 45-vuotiaiden katselusta kohdistui kanavillemme ja vahvistimme asemaamme kaupallisten kanavien kilpailussa”, toteaa MTV Oy:n tutkimuspäällikön Taina Mecklin.

“Tammi-maaliskuussa Subtv:n katselu kasvoi 30 % ja se tavoittaa hyvin kohdeyleisönsä, alle 40-vuotiaat kaupunkilaiset. Uudet ohjelmat, muun muassa ‘American Idol’ ja ‘Madventures II’ ovat Subtv:n katsotuimpien ohjelmien joukossa. MTV3:n kevään uudet ohjelmat ovat katsotuimpien ja puhutuimpien ohjelmien kärjessä. Myös kohdeyleisöt ovat löytäneet omat juttunsa: ‘O.C’. on nuorten parissa katsotuin sarja, ‘Mallikoulu 2005’ kiinnostaa erityisesti naisia ja ‘Huuma’ ja ‘Diili’ kolahtavat 25-44-vuotiaaseen yleisöön. Lisäksi Kymmenen uutiset ovat vahvistaneet otettaan alle 45-vuotiaiden pääuutislähetyksenä.”

“Nelosen kevään satsaukset kotimaiseen sekä kansainväliseen tuotantoon ovat selvästi kasvattaneet Nelosen viikkopeittoja kaikissa kohderyhmissä, erityisesti Nelosen omissa tavoitekohderyhmissä eli 25-44-vuotiaissa naisissa ja miehissä sekä nuoremmassa ikäluokassa (15-34-vuotiaat). Maaliskuussa saavutettiin kaikkien aikojen viikkopeittoennätys eli 79 % (yli 10-vuotiaat katsojat)”, kertoo Nelosen tutkimuspäällikkö Sirpa Tallqvist.

“Sillä Silmällä -sarjan kotimainen versio saavutti ensimmäisellä esityskerralla 468 000 katsojaa (yli 10-vuotiaat) ja sarjan kiinnostus korostuu erityisesti 15-34-vuotiaiden naisten keskuudessa (peitto 23 %). Ohjelman suosio on näkynyt myös Nelosen Sillä Silmällä -nettisaitilla, jolla maaliskuun loppuun mennessä oli käynyt jo yli 180 000 henkilöä ja siihen liittyvän Testaa oma salonkikelpoisuutesi -testin oli tehnyt yli 130 000 henkilöä. Kansainvälisesti palkittu sarja ‘Shield – Lain varjolla’ on puolestaan vedonnut 25-44-vuotiaisiin miehiin ja alkuvuonna esitetyt jaksot saivat keskimäärin 310 000 katsojaa (yli 10-vuotiaat).”