Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen haastattelututkimukseen tammikuulta 2005. Valtion elokuvatarkastamon tilaamassa kyselytutkimuksessa haastateltiin kaikkiaan 1546 henkilöä.

Vastaajien käsityksen mukaan myös ikärajojen noudattaminen on parantunut niin elokuvateattereissa kuin videovuokraamoissakin. Toisaalta enemmistön käsitys ikärajojen luonteesta oli virheellinen. Yli 60 prosenttia luuli kuvaohjelmien ikärajojen olevan suosituksia, vaikka ne tosiasiassa ovat sitovia. Vastaava prosentti vuonna 2002 oli 51,5, joten kehitys on tässä suhteessa mennyt selvästi huonompaan suuntaan.

Syynä virheelliseen käsitykseen saattaa olla tietokone- ja konsolipelien ikärajajärjestelmä, joka on sitova vain elokuvatarkastamon määräämien ikärajojen ja K 18 -ikärajan kohdalla. Pelien suositusikärajoja piti tarpeellisina nyt noin 92 prosenttia vastaajista, kun vastaava luku vuonna 2002 oli 87 prosenttia. Toinen syy on todennäköisesti televisiossa käyttöön otettu järjestelmä, jossa määrättyyn aikaan lähetettyjä ohjelmia ei suositella tiettyä ikää nuoremmille.

Elokuvateattereissa sovellettavaa ikäjoustoa piti nyt hyvänä yli 61 prosenttia vastaajista, kun luku vuonna 2002 oli vajaa 55 prosenttia. Lain mukaan enintään kaksi vuotta ikärajaa nuorempi voi päästä julkiseen elokuvaesitykseen täysi-ikäisen seurassa. Jousto ei koske alle 18- vuotiailta kiellettyjä elokuvia.

Tutkimus vahvistaa myös tiedot siitä, että yhä suurempi osa kuvaohjelmien levityksestä tapahtuu ohi kaikkien sääntelyjärjestelmien. Internetistä tallennettuja elokuvia oli katsellut 15-35- vuotiaista peräti 40 prosenttia ja katselleista tuon ikäisistä joka kolmas oli itse tallentanut elokuvan Internetistä.

Valtion elokuvatarkastamo on avannut huhtikuussa verkkosivuilleen www.vet.fi julkisen kuvaohjelmien ikärajahaun, josta löytyvät yli 73 000 Suomessa esitetyn tai levitetyn elokuvan ikäraja. Hakuohjelmalla on tarkoitus palvella erityisesti lasten vanhempia ja huoltajia, jotka kaipaavat joko päivänkohtaista tai historiallista tietoa ikärajoista. Vuodesta 2001 alkaen tietoihin sisältyvät myös ikärajapäätöksen perustelut. Tietokanta täydentyy jatkuvasti sekä uusilla että vanhoilla elokuvilla. Elokuvatarkastamon manuaalinen päätösarkisto ulottuu aina vuoteen 1911. Vanhojen ikärajapäätösten sähköisessä tallentamisessa ollaan nyt päästy 1960- luvulle. Sitä vanhempia ikärajapäätöksiä ei siis hakuohjelmalla vielä löydy.