C More Entertainment AB (CANAL+), Oy Ruutunelonen Ab (Nelonen) ja SM-liiga ovat tehneet kolmivuotisen sopimuksen jääkiekon SM-liigan otteluiden televisioinnista. Sopimus kattaa vuodet 2005-2008, ja sen mukaisesti ottelut näkyvät sekä CANAL+:lla että Nelosella.

CANAL+:n kautta tullaan esittämään runkosarja yksinoikeudella, neljännesfinaalit yksinoikeudella, semifinaalin 1. ja 2. peli yksinoikeudella ja semifinaalit 3. ottelusta eteenpäin yhteistyössä Nelosen kanssa.

Nelonen sai sopimuksessa itselleen makasiiniohjelmat yksinoikeudella, finaalit yksinoikeudella, semifinaalit 3. ottelusta eteenpäin yhteistyössä CANAL+:n kanssa ja uutisoikeudet.

CANAL+:aa hallinnoiva C More Entertainment AB:n toimitusjohtaja Marc-Antoine d’Halluin: “Uskomme suomalaiseen jääkiekkoviihteeseen ja tiedämme, että SM-liiga on maan paras urheilutuote. Olemme vakuuttuneita siitä, että SM-liigalla on edelleen paljon kasvupotentiaalia, jonka sopimus kanssamme tuo varmasti esiin.”

Nelosen toimitusjohtaja Juha-Pekka Louhelainen kertoo: “CANAL+, SM-liiga ja Nelonen -yhdistelmä on Jotain Ihan Muuta myös tv-urheilussa. Suomalainen jääkiekkoyleisö tulee ensi syksystä lähtien saamaan paremmat tv-palvelut kuin koskaan aikaisemmin.”

Raha ratkaisi MTV3:lla

MTV3:lla oli optio-oikeus liigaotteluiden televisiointiin myös seuraaville kolmelle kaudelle, mutta yhtiö ei lunasta optiotaan.

“Katsoimme, että uuden sopimuskauden ehdot eivät olleet meille sisällöllisesti ja taloudellisesti perusteltuja. Liigan ehdottama muutos siirtää kaikki runkosarjan ottelut ja pääosa play off -otteluista maksullisiksi ja varsinkin aiempaa tuntuvasti korkeampi oikeusmaksu eivät sopineet omaan strategiaamme. Näin kiinnostuksemme option lunastamiseen hiipui”, toteaa MTV3:n urheilupäällikkö Tatu Lehmuskallio.

MTV3 televisioi SM-liigaa yli kymmenen kautta ja loi yhdessä liigan kanssa “SM-liiga Hockey Night” – ohjelmiston, joka toi suomalaiseen televisioon säännönmukaiset, kansallisen urheilusarjan suorat televisioinnit. MTV3 aloitti myös maksullisten liigaotteluiden välittämisen toissa kautena. MTV3+ kanavan ottelut ovat olleet lisätarjontaa vapaan kanavan otteluiden lisäksi. Uuden sopimusehdotuksen tuntuvasti kasvanutta korvausta perusteltiin lähes ekslusiivisella maksutelevisio-oikeudella, jossa maksuton ottelunäkyvyys kutistuu 4-8 play off- ja finaaliotteluun.

“Olisimme olleet valmiita nykyisen ja ehdotetun mallin välimuotoon, mutta liigan näkemys korvaustasosta ei mahdollistanut sen toteutumista. Maksullisuus ei sinänsä ole ongelma, mutta mielestämme ehdotettu muutos on liian raju katsojia kohtaan. Ehdotetussa mallissa vapaan kanavan katsoja ei pääse seuraamaan otteluita ennenkuin semifinaalien ratkaisukierroksilla”, sanoo Lehmuskallio.

MTV3:n esityksessä myös runkosarjassa olisi ollut mahdollisuus katsoa otteluita maksutta.

MTV3:lla ei ole tarvetta eikä suunnitelmia korvata liigakiekkoa muilla urheiluohjelmilla. “Päättyneenä kautena alppihiihto ja mäkihyppy löivät aikaisemmat katsojaennätyksensä, joten tv-urheilumme tulevaisuus on edelleen hyvässä mallissa. Liigakiekko pysyy luonnollisesti Tulosruudun kautta edelleen myös Maikkarin ruudussa”, summaa Lehmuskallio.

Kokemusta Ruotsin Elitserienistä

CANAL+ on esittänyt Ruotsin jääkiekon mestaruussarja Elitserienin otteluita vuodesta 1996 lähtien ja menestyksekästä yhteistyötä sarjan kanssa on jatkettu kahdella sopimuskaudella. CANAL+-televisioinnin kattavien sopimuskausien aikana Elitserienin ottelukohtainen katsojamäärä on noussut yli puolella ja Ruotsin liigaseurojen yhteenlaskettu liikevaihto on lähes kaksinkertaistunut.

“Olemme tyytyväisiä CANAL+:n ja Nelosen kanssa tehtyyn yhteissopimukseen, sillä CANAL+:lla on Ruotsin Elitserienistä vaikuttavaa näyttöä korkealuokkaisen jääkiekon tuottamisesta ja paketoimisesta. Odotamme CANAL+:n Ruotsista saamien kokemusten myötä kiekkohalleihimme myös reilua yleisömäärän kasvua”, sanoo SM-liigan toimitusjohtaja Urpo Helkovaara.

“Suosituimpien lajien siirtyminen maksutelevisioon on myös selvä kehitystrendi”, jatkaa Helkovaara.

Toimituksen komentti

Hyvä näin. CANAL+:n tarjoama paketti Ruotsin kiekosta on ollut vakuuttavaa. Maikkarin Hockey Night -tyyli ei ole samalla planeetalla. Ruotsissa analyysit ovat skarppeja ja tarjoavat katsojille lisäarvoa pelkkään välitettyyn kuvaan verrattuna. Syvällistä kiekkonalyysia ei ole kerrata ääneen jälkikäteen tv-hidastuksesta kiekon menneen hyvällä laukauksella päätyplekseihin. Timo Jutila tiettävästi nyt väistyy – onneksi.

Eittämättä huonoa uudessa sopimuksessa on lievä sekaannus katsojille. Menee hetki ennenkuin kaikki katojat tietävät, jos tulevat koskaan tietämään, mitkä pelit näkyvät miltäkin kanavalta. Kaikki televisiolähetykset ovat maksullisia. Maksu peritään joko lupamaksuina tai kuukausimaksuina.