Vastarintaliikkeen puuhamies, Ranskan kansalliskirjaston johtaja Jean-Noel Jeanneney sanoo, että Googlen hanke vahvistaa amerikkalaista valtaa kulttuurissa. Hän ei halua kaiken näkyvän amerikkalaisesta peilistä. Vaikka kirjojen digitalisointi on Googlelle ennen muuta liiketoimintaa, kyse on ranskalaisten mielestä myös kulttuurin valtapolitiikasta. ”Kun digitaalisia kirjoja esitetään webissä, sen tulee tapahtua omien kriteeriemme mukaan. Eurooppalainen ranking kertoo eurooppalaisen näkemyksen historiasta ja kulttuurista”, Jeanneney sanoo.

Chiracin esitys käsitellään toukokuun alussa Euroopan kulttuuriministerien kokouksessa Pariisissa. Jos muut maat eivät lämpene ajatukselle, Ranska aikoo toteuttaa digitalisoinnin itse. Herald Tribune toteaa, että vaikka Ranska ei ole enää maailmanvalta, se ei kuitenkaan aio kulttuurissa antautua amerikkalaisille.