Terveyden edistämisen keskus palkitsi vuoden parhaana
terveysaineistona toimittaja Sinikka Luhtasaaren kirjoittaman kirjan Pelimerkkinä MS-tauti.

Kunniamaininnan sai Leipätiedotuksen Tuliaisleipäpussi, joka yhdessä terveellisen leivän kanssa on yksinkertaisia tapoja konkretisoida terveyden edistämistä arkipäivään. Kunniamaininnan sai myös Aivoverenkiertohäiriöt ja seksuaalisuus opas, jonka on julkaissut Aivohalvaus- ja dysfasialiitto. Kilpailussa oli mukana 70 erityyppistä aineistoa ja palkinnot jaettiin 14. kerran. Palkitsemisjuhla pidettiin Kulttuuritehdas Korjaamolla Helsingissä.

Pelimerkkinä MS-tauti -kirja tempaa lukijansa mukaan heti alusta. Se näyttää, että vaikeasta sairaudestakin voidaan puhua mielenkiintoisesti, selkeästi ja koskettavasti, sanoo Terveyden edistämisen keskuksen suunnittelija Päivi Rouvinen-Wilenius, joka toimii arviointiryhmän jäsenenä.

Teoksessa esitetään uusin tieto MS-taudista ja se välittää
lukijalleen elämänuskoa ja toivoa sekä vahvistaa kykyä käyttää
niitä voimavaroja, joita ihmisellä itsellään on. Kunniakirjalla
palkittu teos soveltuu multippeliskleroosiin sairastuneille ja heidän
omaisilleen, mutta myös muille sairaudesta kiinnostuneille. Se kertoo seikkaperäisesti vaikean neurologisen sairauden oireista, hoidosta ja kuntoutuksesta.

Teos ohjaa kulkemaan terveyspalveluiden viidakossa ja
auttaa selviytymään omista tunnemyrskyistä. Kirjoittaja Sinikka
Luhtasaari on sairastanut MS-tautia 13 vuotta. Hän yhdistää teokseen tutkimustiedon ja omat ja lähipiirinsä terveiden ja sairaiden ihmisten kokemukset. Luhtasaaren mielestä vammaisen suurin haaste on, kuinka säilyttää kosketus omaan sisimpään. Nykymenossa moni hukkaa itsensä, jos ei jatkuvasti taistele ja pidä puoliaan.

Sairaalla vaara on vielä suurempi, koska fyysinen elinpiiri kapeutuu. Ei pidä sopeutua uhriksi, hän painottaa. Pelimerkkinä MS-tauti on ollut myynti- ja arvostelumenestys. Sen ansiosta kirjan tekijä palkittiin myös vuoden 2004 freelancerina. Kirjan julkaisija on Edita.

Leipäpussiin ruista ja runoa Kunniamaininnan sai Leipätiedotuksen
Tuliaisleipäpussi, johon runoilija Tommy Tabermann on kirjoittanut leivän ja viljan kunniaksi oodin “Muutama jyvä kaikkea hyvää”.
Tuliaisleivällä ja sen jakamisella on sekä symbolista että
käytännöllistä arvoa arjessamme. Siinä yhdistyvät perinteiden
vaaliminen ja ihmisistä välittäminen. Ajaton leipäpussi ja
terveellinen leipä ovat yksinkertaisia tapoja konkretisoida terveydenedistämistä arkipäivään, perustelee Päivi Rouvinen-Wilenius palkintoraadin valintaa.

Seksuaalisuudesta asiallisesti ja huumorilla Kunniamaininnan sai myös Aivoverenkiertohäiriöt ja seksuaalisuus -kirjanen, jonka tavoitteena on tukea kuntoutujaa löytämään seksielämänsä takaisin.

Seksuaalisuuden tuomaa elämänvoimaa tarvitsee jokainen, ja sen
merkitys terveyden ja hyvinvoinnin osatekijänä tiedetään. Sairauden ja toipumisen yhteydessä rakkaus ja läheisyys ovat keskeisessä asemassa.

Seksuaalisuuteen liittyvistä asioista kerrotaan lukijaa
arvostavalla tavalla avoimesti, myönteisesti ja rakentavasti. Kuka
tahansa saa esitteestä virikkeitä ja sen asiasisältö on koottu
ansiokkaasti ja kuvitus on mutkatonta ja humoristista. Esite on
erittäin onnistunut, sanoo Rouvinen-Wilenius. Kirjasen julkaisija on Aivohalvaus- ja dysfasialiitto.

Kilpailussa mukana erittäin laadukkaat aineistot Terveyden
edistämisen keskus on arvioinut terveysaineistoja jo yli 40 vuotta.
Parhaat aineistot palkittiin 14. kerran.
Arviointityön tavoitteena on aineistojen laadun kehittäminen, ja toivomme että saamme aineistot jo käsikirjoitusvaiheessa, jotta mahdolliset parannukset on helppo toteuttaa. Tuhannet terveysaineistot ovat vuosien varrella olleet asiantuntijoidemme arvioitavina, ja niiden tietosisältöön voi aina luottaa, Päivi Rouvinen-Wilenius kertoo.