Kinokoneen elokuvahaun avulla on alle 18-vuotiaille suunnattuja lasten- ja nuortenelokuvia llöydettävissä myös kotikatsomoihin. Useimpia Kinokoneessa esiteltyjä elokuvia on saatavissa joko myyntitallenteina tai videovuokraamoista.

Tietoja lasten- ja nuortenelokuvista voi hakea esimerkiksi ikärajojen, lajityypin ja aihepiirin mukaan. Kinokonetta voi selata myös elokuvan tallennusmuodon tai keston mukaan, tai kriteeriksi voi asettaa vaikkapa suomenkielisen puheen.

”Kinokoneen tavoitteena on tehdä lasten- ja nuortenelokuvasta yhä luontevampi valinta kohderyhmälleen”, kertoo Kinokoneen elokuvaesittelyt ja juttusarjan toimittanut Maarit Piippo. ”Herkästi aistivat ja voimakkaasti kokevat lapset ja nuoret etsivät minuuden rakennusaineita kaikesta taiteesta – myös elokuva on vahva vaikuttaja. Sopiva kohderyhmä ja itseä kiinnostava aihepiiri ovat eräitä hyvän elokuvakokemuksen edellytyksiä”,
hän pohtii.

Elokuvien ikärajat ovat osa lastensuojelua. Kinokone on kätevä tapa selvittää, millaisia elokuvia on tarjolla eri ikäryhmille aina 18 vuoteen saakka.

Ikärajoista ja muun muassa lasten- ja nuortenelokuvien tekemisestä kertoo myös Kinokoneeseen liittyvä juttusarja YLEn Kulttuuriportaalissa. Jutuissa puhuvat elokuvatarkastaja Minna Mäkelä sekä elokuvaohjaajat Liisa Helminen ja Kaija Juurikkala. Lasten ja nuoren näkökulmia keskusteluun tuovat näyttelijät Katriina Tavi ja Arttu Kapulainen. Koulukinon toiminnanjohtaja
Outi Freese esittelee mediakasvatusta kotioloissa ja mediasosiologi Annikka Suoninen kertoo elokuvien oheistuotteiden maailmasta.