Televisioon erikoistunut mediatutkija Seppo Kangaspunta
Televisioon erikoistunut mediatutkija Seppo Kangaspunta

Tampereen yliopiston journalismin tutkimusyksikössä tutkijana toimiva Seppo Kangaspunta uskoo, että mobiili-TV:lle on paikkansa tiedotusvälineiden joukossa, vaikka kuvaruutu on pieni. ”Mobiili-tv:stä ei katsota elokuvia, mutta sen sijaan esimerkiksi uutisia ja ajankohtaisia keskusteluja. Ihmiset ovat nykyisin niin liikkuvia ja kännykät niin suosittuja, että kyllä mobiili-TV:stä tullaan seuramaan tiettyjä asioita”, hän toteaa. Mobiili-tv tulee tarjoamaan lisäkäyttöä, eli ihmiset katsovat siitä eri asioita kuin koti-tv:stä, hän arvelee. Hän on perehtynyt television kehittämiseen jo vuosien ajan ja julkaissut kirjankin digi-TV:stä vuonna 2003.

Kangaspunta osallistui parisen vuotta sitten VTT:n toteuttamaan mobiili-TV-kokeiluun Tampereen alueella. Hänen kokemuksensa olivat myönteisiä. ”Vaikka kuva oli vain lompakon kokoinen, sen laatu oli hyvä ja ihan seurattavaa”, hän muistelee.

Mobiili-tv maksaa vain 4,90 euroa kuukaudessa

Digita, Elisa, MTV, Nelonen, Nokia, Sonera ja YLE aloittavat kansainvälisesti ainutlaatuisen mobiili-tv -pilotin 8. maaliskuuta Suomessa. Hankkeessa mukana olevat yritykset testaavat pääkaupunkiseudun alueella televisio-ohjelmien katselua ja vastaanottoa matkapuhelimissa. Lisäksi selvitetään mobiili-tv -palvelujen käyttöä ja kuluttajien käyttökokemuksia.

Pilotissa on mukana 500 käyttäjää, jotka on valittu Soneran ja Elisan matkaviestinasiakkaiden joukosta. Taloussanomien mukaan he maksavat palvelusta 4,90 euroa kuukaudessa.

Eri-ikäiset testikäyttäjät seuraavat reaaliaikaisia tv- ja radio-ohjelmia Nokian 7710 -älypuhelimella ja sen takakuoreen sijoitetulla lisälaitteella, jonka kautta mobiili-tv -lähetykset vastaanotetaan. Älypuhelin mahdollistaa myös suorat linkit internetiin televisio-ohjelman taustatietoihin tai urheilukilpailun tuloksiin. Suomen mobiili-tv -pilotissa on mukana myös kansainvälisiä teemakanavia, kuten CNN, BBC World, Euronews, Eurosport, ViVa plus ja Fashion TV. Pilotti jatkuu 20.6.2005 saakka.

Hankkeessa Elisa ja Sonera huolehtivat asiakaspalvelusta, tv-palvelujen laskutuksesta sekä yhteyksistä uusiin interaktiivisiin lisäpalveluihin puhelinliittymän osana. Matkapuhelimesta on mahdollista seurata MTV:n, YLEn ja Nelosen ohjelmia. Digita on suunnitellut ja toteuttanut mobiili-tv -palveluiden jakeluun tarvittavan digi-tv -verkon sekä hallinnoi mobiilitelevision palveluita ja -lähetysverkkoa. Nokia puolestaan kehittää mobiili-tv -palveluiden hallintajärjestelmää ja mobiili tv -lähetysten vastaanottamiseen soveltuvia älypuhelimia.

Mobiili-tv-käyttäjätestissä sisällön jakelussa hyödynnetään DVB-H <>standardin mukaista IP Datacasting (IPDC) -teknologiaa. Viime vuoden lopulla European Telecommunications Standards Institute (ETSI) vahvisti Euroopan mobiilitelevisiopalvelujen standardiksi DVB-H:n, joka mahdollistaa useiden televisio, radio- ja videokanavien yhtäaikaisen lähettämisen langattomiin laitteisiin.

Ensimmäisistä käyttäjätesteistä hyviä tuloksia

Ensimmäisiä kokemuksia mobiilitelevision käytöstä on saatu vuoden 2004 lopulla suoritetusta ns. friendly-user -testistä. Tulokset paljastivat, että mobiili-tv:tä seurataan muun muassa autossa ja muissa liikennevälineissä sekä julkisissa tiloissa, kuten kahviloissa. Mobiili-tv:n sisällön seuraaminen kotona ja työpaikalla oli myös yleinen käyttötilanne. Sisältöä seurataan aamuisin, iltapäivisin sekä alkuillasta.

Reaalikainen tv-kuva kännykässä on kooltaan pieni
Reaalikainen tv-kuva kännykässä on kooltaan pieni

Testikäyttäjiä kiinnostivat uutiset, sää ja urheilu, asia- ja ajankohtaisohjelmat, viihde sekä draama ja -komediasarjat. Mobiili-tv koettiin myös eräänlaiseksi seuralaiseksi perinteisen television tapaan. Käyttäjälle kiehtovaksi mobiili-tv:n tekee mahdollisuus seurata televisio-ohjelmia paikasta riippumatta. Tutkimuksen mukaan enemmistö testikäyttäjistä olisi valmis käyttämään mobiili-tv -palveluita myös jatkossa.